Neznám nikoho, kdy by si čas od času nedal s chutí bramboráky. Není to úplně fit jídlo, ale je tak dobré! Když už budete hřešit, zkuste do klasické bramborákové směsi dát i opečenou Hlívou ústřičnou. Všechno dobré z klasického bramboráku zůstává, jen přichází bonus v delikátní houbové chuti. Zkuste to! Věřte, že si novou verzi bramboráku s houbami oblíbíte.
Hlíva ústřičná je má oblíbená zimní houba a přicházím jí na chuť nejen v klasických houbových receptech, ale i v okamžitých kuchyňských nápadech, kdy mám v lednici pár ingrediencí a právě Hlívu. Takové improvizace jsou pak na talíři oceňovány paradoxně nejvíc.
Uvařte také! Zkoušeli jste Hlívu jednoduše upéct? Minimum nádobí a skvělé jídlo za pár minut na stole, to je Pečená Hlíva s bramborem a růžičkovou kapustou.
TIP! Chcete si najít zdravou, pro tělo vysoce prospěšnou a mrazu odolnou Hlívu ústřičnou? Podívejte se na mé houbařské video. Ukáži vám, kde Hlíva roste, jak vypadá a s jakou houbou ji můžete zaměnit.
Houbové bramboráky s Hlívou ústřičnou
Ingredience
- 2 ks větší Hlívy ústřičné
- 3 ks větších brambor
- 2 ks (domácích) vajíček
- 4 plátky slaniny
- 2-3 stroužky česneku
- 1 hrst (domácí) strouhanky
- koření sůl, pepř, kmín, majoránka
- olej slunečnicový na smažení
Instrukce
- Připravíme si všechny ingredience.
- Očištěnou Hlívu nakrájejte na malé kousky, stejně tak slaninu.
- Na lžíci oleje (másla, sádla) Hlívu se slaninou osmažte do křupava. Trvá to cca 8 minut.
- Mezitím si nastrouhejte oloupané brambory na jemné straně struhadla.
- Přidejte dvě celé vejce.
- Přidejte majoránku, sůl, pepř a kmín. Také na jemno nakrájené stroužky česneku.
- Nyní přichází řada na usmaženou slaninu a houby.
- Promíchejte, případně dochuťte a přisypte strouhanku.
- Na rozpáleném oleji případně sádle smažte houbové bramboráky z obou stran dozlatova.
- Nechte odsát přebytečný tuk na papírovém utěrce. Podávejte s kysaným zelím a kozími rohy.