Smaženice je jedno z nejoblíbenějších houbových jídel. Její chuť závisí na tom, jaké houby použijete. Já jsem protentokrát sáhla po klouzcích, holubinkách, liškách a hřibech. Výsledek? Nebe v puse! Pojďte si se mnou uvařit houbovou smaženici, která se stane vaší neoblíbenější!
Smaženice je jídlo, které paradoxně nevařím moc často. Dávám přednost jídlům, která nejsou až tak typická. Ale když mi můj muž řekl, že mám udělat z poslední nadílky hub smaženici, že už jí dlouho neměl, nebyla jiná možnost. Zpětně musím říct, že jsem ráda, že jsem po delší době navařila houbovou klasiku. Bylo to toiž houbové nebe v puse.
Jak si připravit nejlepší houbovou smaženici?
Základem je mít dobrou směs hub. Smaženice by měla být vždy z několika druhů lesních hub. Možná vás to překvapí, ale dobrou chuť nedělají primárně hřiby. Pokud si chcete skutečně pochutnat, vsaďte na holubinky a jiné houby s lupeny pod kloboukem. Já často přidávám také lišky obecné a na podzim pak lišky nálevkovité. Ve smaženici pak musí být i zástupce hřibovitých druhů. Tentokrát se role ujal hřib kovář a také jsem přidala několik klouzků.
Jak na to? Jak najít lesní houby? Jak začít sbírat nové druhy hub? Staňte se zkušenými celoročními houbaři, všechny potřebné informace najdete na mém youtube kanále Šumavská houbička.
Smaženice z hub
Ingredience
- 1 hrst lišky obecné
- 1 hrst klouků
- 1-2 ks hřiba kováře
- 1-2 ks holubinky mandlové
- 1 ks menší cibule
- 2 ks vejce
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 krajíc chleba
- 1 stroužek česneku
- dle chuti sůl, pepř, kmín
- na ozdobení čerstvou petržel
Instrukce
- Houby si očistěte a nakrájejte na menší kousky či plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V pánvi si rezehřejte máslo a olej dohromady. Máslo se nebude díky oleji přepalovat.
- Do pánve přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Po chvíli přidejte houby a koření.
- Houby orestujte asi 5 minut a až pustí vodu, přiklopte je pokličkou a nechte je asi 10 minut dusit.
- Mezitím si misce rozšlehejte celé vejce spolu se solí a pepřem.
- Vejce přilijte k houbám a míchejte do konzistence, která vám vyhovuje.
- Podávejte s česnekovou topinkou, zdobené čerstvou petrželí.