Jidášovo ucho recept – Asijský mrkvový salát s Jidášovo uchem

1.1K
SPECIALITA

Výborný mrkvový salát s Jidášovo uchem vás ohromí na první ochutnání.

Zeleninu mám hrozně ráda a mrkev v mé lednici nikdy nechybí. Je to základ polévek, salátů i třeba svíčkové. Takže pokud se vám v lednici také nějaká válí, využijte ji a spolu s Jidášovo uchem nakombinujte v dokonale vychucený salátek, který si vychutnáte jen tak, jako přílohu k masu, či náplň bagety.

Jidášovo ucho je díky své neutrální chuti možné spojit v podstatě s čímkoliv, ale já si ho oblíbila především ve smažené rýži, ve stir-fry směsích a také v houbovém čaji. Kouzelné na něm je i to, že si jej můžete snadno koupit, ale ještě snadněji najít v lese. Roste totiž na kdejakém bezu a vám tak zpestří procházku u řeky.

Houbařský TIP! Podívejte se, kde najít Bolcovitku bezovou, ucho Jidášovo (Auricularia auricula-judae).

Uvařte si také: Jednoduchou kuřecí polévku s Jidášovo uchem. Zahřeje a bude chutnat!

Asijský mrkvový salát s Jidášovo uchem

Geniálně jednoduchý, neuvěřitelně dobrý! Mrkev a Jidášovo ucho, tak prosté to je.
Porce 2
Čas přípravy 15 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 1 hrst sušeného Jidášového ucha
  • 3-4 ks mrkve
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 větší lžička sojové omáčky
  • 1-2 lžičky světlého a tmavého sezamu
  • 1 stonek čerstvé hladkolisté petržele

Instrukce

  • Připravíme si všechny ingredience.
  • Pokud máte sušené ucho, je třeba si ho nejdříve namočit do vody. Já používám vroucí a nechávám 10-15 minut louhovat. Vodu nevylévám, lehce přisladím medem a piji jako houbový čaj z Jidášovo ucha.
  • Mezitím si oškrábu mrkev a škrabkou Julienne nakrájím na tenké proužky. Lze to udělat i nožem, ale je to zdlouhavější a pomalejší práce.
  • Mrkev přendám do misky a nabobtnalé Jidášovo ucho nakrájím na jemné proužky. Přidám k mrkvi.
  • Nahrubo pokrájím petržel a šup s ní do salátu.
  • Nyní je čas na dochucení. Uvedené množství sezamového oleje, rybí omáčky, sójové omáčky, šťávy z citrónu přidám k mrkvi a Bolcovitce, uchu Jidášovu a pečlivě promíchám.
  • Nakonec posypu sezamovými semínky. Salát s Jidášovo uchem je vhodné jako příloha ke grilovanému masu, do burgerů, baget.

Video

Poznámka:

Nekupujte Jidášovo ucho, nejděte si jej během své procházky. Ukáži vám, kam na Bolcovitku bezovou jít i jak ji na stromě rozeznat. Předávám své houbařské zkušenosti v tomto houbařském videu
Chod: chuťovka, příloha, salát
Kuchyně: asijská
Klíčová slova: bolcovitka bezová, jidášovo ucho, jidášovo ucho recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close