nejlepší houbová kuchařka

Muchomůrka růžovka jako báječný křupavý řízek – Chutný recept

67

Pokud hledáte netradiční a lahodný způsob, jak si zpestřit svůj jídelníček, vyzkoušejte řízek z muchomůrky růžovky. Tato houba, známá také jako růžovka nebo masák, je oblíbená pro svou jedinečnou chuť a všestranné využití v kuchyni. V mém receptu vám ukážu, jak připravit křupavé a šťavnaté houbové řízky, které si zamiluje celá rodina.

Růžovka roste v listnatých i jehličnatým typech lesa od léta až do podzimu. Je to velmi chutná houba, která je i dobře rozpoznatelná. pro bezpečný sběr růžovky je třeba si hlídat její růžovějící dužninu, podélně rýhovaný prsten pod kloboukem a hlízově rozšířenou spodní část nohy, kde nesmí být žádná pochva (kalich smrti).

Růžovce se přezdívá také masák pro její chuť podobnou masu. Vyniká v omáčkách, polévkách, pomazánkách i na másle.

růžovka recept
růžovka recept

Pro další inspiraci nejen s růžovkou, ale i s dalšími druhy hub, doporučuji nahlédnout do mé houbové kuchařky Šumavská houbička v kuchyni, která obsahuje 107 houbových receptů z 36 druhů hub, které lze v lese najít od jara do zimy. Má kniha vás provede světem houbových delikates a naučí vás sbírat houby po celý rok a připravovat z nich pokrmy, které ohromí svou chutí i jednoduchostí.

Knihu si můžete zakoupit na www.sumavskahoubicka.cz

Navíc, pokud se chcete naučit, jak správně houbařit a rozpoznávat různé druhy hub, nezapomeňte se podívat na můj praktický naučný houbový kanál na YouTube Šumavská houbička. Najdete tam tipy a rady, jak houbařit celoročně, a podrobné návody na rozpoznání jednotlivých druhů hub včetně muchomůrky růžovky. Připojte se k houbové komunitě Šumavská houbička a objevte kouzlo celoročního sběru hub.

Muchomůrka růžovka jako řízek

Vynikající houbové řízky z masáků. Zvládne každý!
Porce 2
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 13 minut
Celkový čas 18 minut

Ingredience

  • 10 ks muchomůrek růžovek nebo-li masáků
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 100 ml mléka
  • dle chuti sůl, drcený kmín
  • dle potřeby tuk na smažení (olej, sádlo nebo přepuštěné máslo)

Instrukce

  • Růžovky očistěte a oloupejte jim pokožku klobouku. Menší kusy přepulte na půl, větší na čtvrtky.
  • Růžovky solte a okmínujte. Poté obalte v mouce, ve vajíčku s mlékem a nakonec ve strouhance.
  • Smažte do zlatova z obou stran.
  • Houbové řízky nechte okapat na papírové utěrce.
  • Jako přílohu můžete udělat vlastní ochucenou majolku (do třech lžic majolky přidejte dle chuti hrubozrnnou hořčici, sůl, pepř, citronovou šťávu, nakrájenou pažitku a promíchejte).
  • K houbovým řízkům se rovněž hodí pečivo, vařené brambory nebo třeba hranolky.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbové řízky, masák, řízek z růžovky, růžovky
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close