Houby a maso. To je pro většinu strávníků splněný sen. Přiznám se, že já raději vymýšlím houbové recepty, kde vám tečou sliny i bez přítomnosti masa, ale chápu, že někdy je to maso na talíři potřeba. A tak jsem tentokrát cestou z lesa došla ke svému řezníkovi a nechala si uříznout pěkný kousek hovězího zadního..
Samozřejmě, že bych mohla uvařit nějaký klasický recept s pravými hřiby, ale já si vzala do hlavy, že kus skvělého masa spojím s trochu netradiční houbou, tedy vlastně rovnou dvěma – lakovkou ametystovou a liškou nálevkovitou.
Tuto kombinaci jsem zvolila jednak proto, že jsem je obě našla a také proto, že nasbíraná lakovka byla z velké části červivá, a tak jsem musela chybějící počet doplnit právě o lišky nálevkovitou. A musím říct, že holky si rozuměly a steak perfektně doplnily.
Obě houbičky spojuje to, že jsou velmi jemné, tudíž potřebují stejný čas na pánvi, a tím tak zrychlí a vlastně i zjednoduší vaření.

Hovězí steak s restovanými houbami
Ingredience
- 150 gramů hovězí steak (hovězí zadní) pokojová teplota masa
- 20 gramů lakovka ametystová
- 30 gramů liška nálevkovitá
- 50 gramů máslo
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžíce slunečnicový olej
- 3 ks brambor (na plátky upečené v troubě)
- sůl, pepř
Instrukce
- Houby si očistíme a umyjeme.
- Hovězí steak pomazlíme ze všech stran olivovým olejem.
- Mezitím si rozpálíme pánev tak, že se z ní bude kouřit. Steak na ni položíme a začneme péct. Co se týká času, záleží na tloušťce masa, cca 2 – 3 minuty na každé straně. Jako znamení toho, že už můžete steak obrátit může být i to, že se maso lehce pustí od dna pánve. Když je ‘’přilepené’’, je třeba jej nechat ještě chvíli péct.
- Když je masíčko pěkně opečené ze všech stran, položíme na něj kousek máslo, stáhneme z plotny a pod pokličkou necháme v klidu dojít, cca 10 minut.
- Mezitím se na olivovém nebo slunečnicovém oleji osmažíme připravené lakovky a lišky nálevkovité. Houbičky jsou jemné a postačí jim tak opravdu jen asi 2-3 minuty.
- Teď přichází čas věnovat pozornost steaku. To vyndáme na talíř, kde bude dále odpočívat a postaráme se o dodělání omáčky. Zde máte dvě možnosti. Pokud chcete hustší omáčku, můžete přidat ještě kousek studeného másla, které omáčku zahustí. Nebo necháte, přidáte osmažené houby, sůl a pepř.
- Nyní nařežeme steak na plátky (vyteklá šťáva značí šťavnatost a perfektní upečení masa). Polijeme omáčkou s houbami, dostatečně osolíme a opepříme. Servírujeme s pečenými plátky brambor.
Video
Poznámka:
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni