nejlepší houbová kuchařka

Recept Lakovka ametystová, recept Liška nálevkovitá – Hovězí steak s restovanými houbami

3.6K
SPECIALITA

Masitý, šťavnatý, plný chuti. Steak s houbami, který si zamilujete.

Houby a maso. To je pro většinu strávníků splněný sen. Přiznám se, že já raději vymýšlím houbové recepty, kde vám tečou sliny i bez přítomnosti masa, ale chápu, že někdy je to maso na talíři potřeba. A tak jsem tentokrát cestou z lesa došla ke svému řezníkovi a nechala si uříznout pěkný kousek hovězího zadního..

Samozřejmě, že bych mohla uvařit nějaký klasický recept s pravými hřiby, ale já si vzala do hlavy, že kus skvělého masa spojím s trochu netradiční houbou, tedy vlastně rovnou dvěma – lakovkou ametystovou a liškou nálevkovitou. 

Tuto kombinaci jsem zvolila jednak proto, že jsem je obě našla a také proto, že nasbíraná lakovka byla z velké části červivá, a tak jsem musela chybějící počet doplnit právě o lišky nálevkovitou. A musím říct, že holky si rozuměly a steak perfektně doplnily. 

Obě houbičky spojuje to, že jsou velmi jemné, tudíž potřebují stejný čas na pánvi, a tím tak zrychlí a vlastně i zjednoduší vaření. 

Hovězí steak s restovanými houbami

Recept lakovka ametystová, recept liška nálevkovitá  – Hovězí steak s restovanými houbami.
Porce 1 people
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 150 gramů hovězí steak (hovězí zadní) pokojová teplota masa
  • 20 gramů lakovka ametystová
  • 30 gramů liška nálevkovitá
  • 50 gramů máslo
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce slunečnicový olej
  • 3 ks brambor (na plátky upečené v troubě)
  • sůl, pepř

Instrukce

  • Houby si očistíme a umyjeme.
  • Hovězí steak pomazlíme ze všech stran olivovým olejem.
  • Mezitím si rozpálíme pánev tak, že se z ní bude kouřit. Steak na ni položíme a začneme péct. Co se týká času, záleží na tloušťce masa, cca 2 – 3 minuty na každé straně. Jako znamení toho, že už můžete steak obrátit může být i to, že se maso lehce pustí od dna pánve. Když je ‘’přilepené’’, je třeba jej nechat ještě chvíli péct.
  • Když je masíčko pěkně opečené ze všech stran, položíme na něj kousek máslo, stáhneme z plotny a pod pokličkou necháme v klidu dojít, cca 10 minut.
  • Mezitím se na olivovém nebo slunečnicovém oleji osmažíme připravené lakovky a lišky nálevkovité. Houbičky jsou jemné a postačí jim tak opravdu jen asi 2-3 minuty.
  • Teď přichází čas věnovat pozornost steaku. To vyndáme na talíř, kde bude dále odpočívat a postaráme se o dodělání omáčky. Zde máte dvě možnosti. Pokud chcete hustší omáčku, můžete přidat ještě kousek studeného másla, které omáčku zahustí. Nebo necháte, přidáte osmažené houby, sůl a pepř.
  • Nyní nařežeme steak na plátky (vyteklá šťáva značí šťavnatost a perfektní upečení masa). Polijeme omáčkou s houbami, dostatečně osolíme a opepříme. Servírujeme s pečenými plátky brambor.

Video

Poznámka:

Lišky nálevkovité můžete použít také do rizota, směsí nebo nakyselo naložit.
Chod: hlavní jídlo
Klíčová slova: houbové recepty, houby, lakovka ametystová, steak

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni

Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close