Hlíva ústřičná je velmi zdravá a chutná houba, kterou si do svého nejen zimního jídelníčku rádi zařadíte. Díky její jemné houbové chuti se hodí do mnoha pokrmů. Já jsem ovšem dala přednost klasice a jednoduchosti. Vznikly houbové topinky, které vypadají, ale hlavně chutnají naprosto luxusně.
Sázka na jistotu, to je pro mě spojení houby, vejce a slaniny. Tyto suroviny se mají opravdu rády a fungují nejen na topinkách, ale v podstatě v každém druhém houbovém receptu. Důkazem toho je například tato houbová nádivka z mé oblíbené zimní houby Penízovky sametonohé.
Musíte vidět! Hlíva růžová – Proč ji začít pěstovat doma?
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) roste ve volné přírodě, ale je k dostání i v každém větším obchodě. Pokud se vám nedaří Hlívu najít, není to nic proti ničemu si jít balíček této houby koupit, ale samozřejmě tomu trošku schází ta houbařská radost. Chuťově je to v podstatě stejné, a co se týká prospěšných látek, řekla bych, že ta z přírody na tom bude asi o něco lépe. Nicméně vzhledem k dlouhotrvajícím mrazům se mi nepodařilo najít Hlívu vhodnou ke sběru, a tak jsem musela i já, zapřísáhlá houbařka, dojít pro Hlívu ústričnou do obchodu.
Dokonalé topinky s Hlívou ústřičnou, slaninou a vejcem
Ingredience
- 2 hrsti Hlívy ústričné
- 2-3 plátky slaniny
- 1/4 ks pórku
- 2 ks vejce
- 2 krajíce bagetky nebo jiného pečiva
- 1 lžička másla
- 1 stroužek česneku
- koření sůl, pepř, kmín, chilli vločky dle chuti
Instrukce
- Připravte si všechny ingredience.
- Na rozpálené pánvi nechte nasucho vypražit plátky slaniny. Osmaženou slaninu dejte stranou.
- Mezitím si nakrájejte pórek, natrhejte hlívu na menší kousky.
- Na výpeku ze slaniny osmahněte nakrájený pórek.
- Po 2-3 minutách přidejte natrhanou hlívu, dle potřeby přidejte kousek másla. Smažte hlívu do měkka, cca 5-7 minut.
- Mezitím si v jiné pánvičce usmažte dvě volská oka. Pokud máte rádi tekutější žloutky, nechte jen zatuhnout bílek a odstavte.
- V toastovači či na pánvi si osmahněte dva krajíce chleba nebo bagety a ještě za tepla potřete máslem a stroužkem česneku.
- Na topinky nandejte houbovou směs, poté plátky slaniny a nakonec volská oka. Které můžete naříznout nebo celé rozpůlit.