Venku zima až to praští a vy se chcete pořádně prohřát. Jistě budete souhlasit, že nejlépe se člověk zahřeje miskou husté polévky. Proč by tou polévkou nemohla být právě Kulajda! Když do ní přidáte sušené houby z léta bude to zahřátí ještě intenzivnější! Člověk si totiž hned vzpomene na to, na letní dny, plné košíky hřibů – už aby to zase bylo. Teď alespoň ta kulajda se sušenými houbami a čerstvým koprem…
Popravdě jsem si myslela, že touto dobou budou mé zásoby sušených hub z léta dávno pryč, nebo dobře ať nepřeháním, minimálně na půlce. Jenže díky bohatým úlovkům zimního houbaření se u nás stále vaří z hub čerstvých a na ty sušené si nikdo nevzpomene. Abych tak alespoň trochu odlehčila zásobám, rozdávám po rodině a kamarádech, jenže ti zase žadoní o recepty ze sušených hub. No a tak jsem si řekla, že hodím do placu klasiku – kulajdu.
A kulajda je to opravdu poctivá. Hustá, s pořádnou porcí sušených hub, smetany i kopru. A tak, pokud vám ještě chybí oblíbený recept na kulajdu, tady nabízím ten svůj. Věřím, že stane jedním z oblíbených.
Uvařte si také! Vynikající houbovou směs na topince
Kulajda ze sušených hub
Ingredience
- 2 hrsti sušených hub (já použila směs hřibů smrkových, kovářů a křemenáčů)
- 2-3 ks vajec
- 1 svazek čerstvého kopru (lze použít i nakládaný či sušený)
- 600 ml hovězího vývaru
- 2-3 ks větších brambor
- 100 ml vysokoprocentní smetany
- 1 ks menší červené cibule
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 ks bobkového listu
- 4 kuličky nového koření
- dle chuti sůl, kmín, ocet, cukr
Instrukce
- Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte asi 15 minut odstát.
- V hlubším hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm na jemno nakrájenou cibuli.
- Po asi dvou minutách za stálého míchání zasypte moukou a vzniklou jíšku restujte do lehoučce hnědé barvy.
- Zalijte vodou ze sušených hub a houbami. Jíšku pečlivě rozmíchejte.
- Přidejte oloupané, na kousky nakrájené brambory.
- Zalijte hovězím vývarem.
- Osolte, přidejte kmín, bobkový list, nové koření. Vařte do změknutí brambor asi 10 minut
- Dejte si vařit vajíčka natvrdo, cca 8 – 10 minut. Chcete-li tekutější žloutek, dobu vaření zkraťte na 5 minut.
- Otrhejte si čerstvý kopr a nasekejte ho na jemno.
- Nyní přilijte do polévky smetanu. Pokud se bojíte, že se vám v polévce zdrcne, vlijte do smetany pár lžic polévky a teprve poté nalijte smetanu do polévky.
- Přisypte kopr a dochuťte octem, případně cukrem.
- Podávejte s vajíčkem a čerstvým chlebem.