Bedly milujeme všichni, ale většina z nás zpracuje jen hlavičky této chutné houby. Přitom právě v nohách bedel je nejvíce houbové chuti a vůně. Není tak škoda tuto část jen tak vyhodit? Odpovědí jsou chutné hranolky z bedel.
Jsou dlouhé a většina houbařů je nechává už v lese. Nožičky od bedel se málokdy dostanou na talíř a přitom právě z nich si můžete udělat vynikající houbové hranolky. jejich příprava je velmi jednoduchá a jediný zádrhel může nastat při jejich smažení, ale to vychytáte už při první várce smažení.
Důležité je houbové nožičky nařezat na opravdu tenké hranolkové proužky, a ty pak smažit jen velmi krátce. Když se přetáhnou, zhořknou a můžete je vyhodit. Když se ale doba smažení ”vychytá” je to velká až návyková dobrota vhodná jen tak na zobání nebo jako příloha k masu.
BOMBA! Podívejte se na životní nález Bedel vysokých, přes 150 kusů na jednom místě!
Hranolky z bedel – Vynikající houbové hranolky z Bedly vysoké
Ingredience
- nožičky bedly vysoké
- dle chuti sůl
- na smažení slunečnicový olej
Instrukce
- Nožičky z bedel očistíme od případných nečistot a nakrájíme velmi tenké proužky.
- V pánvi si rozpálíme slunečnicový olej (lze použít i sádlo, přepuštěné máslo).
- Hranolky smažíme je do velmi lehké zlatavé barvy. Asi jednu minutu. Záleží na šířce hranolek. Doporučuji si vždy po pár sekundách vyndat hranolku a ochutnat.
- Hranolky necháte okapat na papírové utěrce.
- Hranolky z bedel podávejte jen tak s tatarkou a salátem nebo jako příloha k jídlu.