Hlíva ústřičná je k mání v našich lesích i na pultech supermarketů, a tak není jediný důvod, proč si ji na talíř nenaservírovat alespoň jednou do týdne. Je to s ní jako s rybou, její pozitivní účinky i báječná chuť vám rychle vytvoří zdravou závislost. Tak hurá na nejjednodušší recept s Hlívou ústřičnou.
Recept Hlíva ústřičná – Dokonalá pečená Hlíva s bramborem a růžičkovou kapustou
Hlíva ústřičná je zimní houba, kterou prostě musíte ochutnat! Pokud se vám nechce vyvařovat velké složitosti, vezměte si pekáček a hlívu si nakrásně upečte. Jednodušší a chutnější už to být nemůže!
Ingredience
- 150 gramů Hlívy ústřičné
- 4-5 ks brambor
- 1 větší hrst růžičkové kapusty
- 2 plátky slaniny
- 1 hrst parmazánu strouhaného
- 1 ks šalotky
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladkolisté petržele nasekané na jemno
- dle chuti koření tymián, kmín, mletá sladká paprika, sůl , pepř
Instrukce
- Připravíme si všechny ingredience a troubu si předehřejeme na 185°C.
- Očistíme a omyjeme Hlívu i zeleninu a začneme krájet.
- Nakrájíme houby, šalotku, česnek, slaninu, brambory a růžičkovou kapustu.
- Vyskládáme na pečící papír na plech.
- Okořeníme a zakápneme olivovým olejem.
- Dáme péct na 20 minut při 185°C.
- V polovině pečení plech vyndáme. Všechny suroviny promícháme a Hlívu zasypeme strouhaným parmazánem, zeleninu posypeme petrželkou. V případě potřeby zakápneme olivovým olejem a dáme dopéct.
- Servírujeme teplé či studené. Na talíři dle chuti dosolit.
Video
Poznámka:
Tip! Chcete si na talíř dát ‘’domácí’’ Hlívu ústřičnou? Pokud Vám zrovna neroste na zahradě, můžete si skočit do parku či lesa, kde se v zimních měsících tato houbička hojně vyskytuje na odumřelých kmenech listnatých stromů (Buk, Vrba, Ořech, Bříza, Topol, Jeřabina).
Chcete se podívat, kde roste Hlíva ústřičná? Tady najdete nálezové video.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni