Destice chřapáčová je vynikající jarní houba, která není příliš známá, a to je za mě velká škoda. Pojďte se mnou objevit skvělé chutě destice v tomto rychlém receptu. Destice vyniká pátou chutí umami a hodí se do polévek i omáček.
Destice chřapáčová vyrůstá od března do dubna na zetlelých pařezech smrků a borovic. Jde o jedlou houbu, která je dokonce houbou tržní. Což znamená, že ji můžete objevit na farmářských trzích nebo v regálech obchodů. Já ji pravidelně nacházím na pařezech podél řeky, silnic i stezek. Stačí se jen správně koukat a první nález na sebe nenechá dlouho čekat.
Destice se hodí do masových i bezmasých jídel. Často si ji přidávám do těstovinového salátu nebo ji opeču na pánvi. Spolu s křupavým pečivem je to velká pochoutka!
Čočková polévka s houbami
Ingredience
- 2 hrsti čerstvé destice chřepáčové
- 120 g vařené čočky
- 750 ml vývaru (libovolného)
- 1 střední mrkev
- 1/2 červené cibule
- 1 špalíček uzeného masa
- 2 lžíce másla
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- dle chuti bobkový list, Nové koření, drcený kmín, sůl, pepř, majoránku
Instrukce
- Destici očistěte a větší kousky překrojte. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobno. Česnek utřete najemno nebo nakrájejte na malé kousky. Uzené maso nakrájejte na kostičky.
- Do hrnce dejte rozpustit máslo a poté na něm 2 minuty orestujte cibuli s mrkví.
- Přidejte hladkou mouku a pečlivě rozmíchejte, Vzniklou jíšku nechte minutu orestovat.
- Přidejte čočku, maso, česnek, koření a za stálého míchání přilijte vývar.
- Vařte asi 10 minut a poté vyndejte kuličky Nového koření, bobkový list a servírujte s čerstvým pečivem.