nejlepší houbová kuchařka

Čočková polévka s houbami – Destice chřapáčová recept

155

Destice chřapáčová je vynikající jarní houba, která není příliš známá, a to je za mě velká škoda. Pojďte se mnou objevit skvělé chutě destice v tomto rychlém receptu. Destice vyniká pátou chutí umami a hodí se do polévek i omáček.

Destice chřapáčová vyrůstá od března do dubna na zetlelých pařezech smrků a borovic. Jde o jedlou houbu, která je dokonce houbou tržní. Což znamená, že ji můžete objevit na farmářských trzích nebo v regálech obchodů. Já ji pravidelně nacházím na pařezech podél řeky, silnic i stezek. Stačí se jen správně koukat a první nález na sebe nenechá dlouho čekat.

Destice se hodí do masových i bezmasých jídel. Často si ji přidávám do těstovinového salátu nebo ji opeču na pánvi. Spolu s křupavým pečivem je to velká pochoutka!

Čočková polévka s houbami

Skvělá destice v syté čočkové polévce.
Porce 3
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 2 hrsti čerstvé destice chřepáčové
  • 120 g vařené čočky
  • 750 ml vývaru (libovolného)
  • 1 střední mrkev
  • 1/2 červené cibule
  • 1 špalíček uzeného masa
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • dle chuti bobkový list, Nové koření, drcený kmín, sůl, pepř, majoránku

Instrukce

  • Destici očistěte a větší kousky překrojte. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobno. Česnek utřete najemno nebo nakrájejte na malé kousky. Uzené maso nakrájejte na kostičky.
  • Do hrnce dejte rozpustit máslo a poté na něm 2 minuty orestujte cibuli s mrkví.
  • Přidejte hladkou mouku a pečlivě rozmíchejte, Vzniklou jíšku nechte minutu orestovat.
  • Přidejte čočku, maso, česnek, koření a za stálého míchání přilijte vývar.
  • Vařte asi 10 minut a poté vyndejte kuličky Nového koření, bobkový list a servírujte s čerstvým pečivem.

Video

Poznámka:

Výborné houbové recepty a rady, jak celoročně sbírat čerstvé houby, to vše najdete v mé kuchařce Šumavská houbička v kuchyni
Zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: destice chřapáčová, destice chřapáčová recept, houbová polévka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close