nejlepší houbová kuchařka

Houbový kuba ve dvou verzích – klasicky i s masem

434

Houbový kuba je oblíbené vánoční jídlo, které se jí typicky v poledne na Štědrý den. Dnes Vám ukážu, jak si udělat klasického houbového kubu jako přílohu k silné omáčce a vepřové panence. Je jen na vás, zda si vánočního kubu dáte jako hlavní jídlo nebo jeho skvělou chuť využijete v roli houbové přílohy.

Recept na houbového kubu, kterého si v rámci tradice můžete dát na Štedrý den, jsem vám už psala TADY. Dnes vám chci ukázat, jak si uvařit skvělé jídlo, díky kterému neuvidíte prasátko zlaté, ale prasátko opečené a uvnitř krásně měkoučké, zalité silnou omáčkou a doplněné skvělým houbovým kubou.

Houbový kuba s vepřovou panenkou s omáčkou je naše oblíbené jídlo, které dělám vždy, když začnou růst stročky. I když se to nezdá, je to jídlo velmi jednoduché a chuťově baví každého masožravce.

Houbový kuba s masem

Staročeský kuba jako příloha k vepřové panence a silné omáčce
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 50 minut
Celkový čas 1 hodina

Ingredience

  • 60 g sušeného stročku (lze použít i jiné sušené houby)
  • 1 větší vepřovou panenku
  • 150 g krup
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín

Instrukce

  • Sušený stroček či jiné houby zalijte horkou vodou, použijte asi 150 ml vody a pod pokličkou nechte odstát.
  • Kroupy několikrát propláchněte studenou vodou a vařte 25 minut. Na posledních 10 minut varu přidejte ke kroupám slité houby, vody z hub nevylévejte. Hotové uvařené kroupy s houbami slijte.
  • Mezitím si nekrájejte panenku na stejně velké špalíky a každý kousek pomazlete ze všech stran v olivovém oleji. Cibuli nakrájejte na jemno. Česnek utřete na jemno.
  • Pánev si hodně rozpalte a maso na ní opékejte zprudka z každé strany asi 2 minuty. Opečené maso zabalte s plátkem másla do alobalu a nechte stranou odpočívat. Pánev nemyjte, ještě ji použijete.
  • Do jiné pánve si dejte rozehřát sádlo a do lehce zlatava na něm orestujte cibuli. Poté přidejte kroupy s houbami. Okořeňte majoránkou, česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. nechte lehce opéct, přikryjte pokličkou a dejte stranou.
    TIP! Kubu můžete nechat v troubě zapéct na 5 min (220 stupňů Celsia), získá křupavý povrch).
  • Nyní si připravte rychlou omáčku. Do pánve po masu si dejte lžíci másla a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mouku, pečlivě rozmíchejte metličkou a vzniklou jíšku nechte za občasného promíchání minutu opéct.
  • Poté za stálého míchání přilévejte postupně vývar a část vody z hub. osolte a opepřete, v případě potřeby nechte zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.
  • Maso rozbalte a dejte ho k omáčce.
  • Na talíř nalijte omáčku, na ni položte maso, které důkladně osolte a opepřete. Podávejte s houbovým kubou.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbový kuba, houbový kuba s masem, kroupový kuba s houbami, staročeský kuba s houbami, stroček recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close