Houbový kuba je oblíbené vánoční jídlo, které se jí typicky v poledne na Štědrý den. Dnes Vám ukážu, jak si udělat klasického houbového kubu jako přílohu k silné omáčce a vepřové panence. Je jen na vás, zda si vánočního kubu dáte jako hlavní jídlo nebo jeho skvělou chuť využijete v roli houbové přílohy.
Recept na houbového kubu, kterého si v rámci tradice můžete dát na Štedrý den, jsem vám už psala TADY. Dnes vám chci ukázat, jak si uvařit skvělé jídlo, díky kterému neuvidíte prasátko zlaté, ale prasátko opečené a uvnitř krásně měkoučké, zalité silnou omáčkou a doplněné skvělým houbovým kubou.
Houbový kuba s vepřovou panenkou s omáčkou je naše oblíbené jídlo, které dělám vždy, když začnou růst stročky. I když se to nezdá, je to jídlo velmi jednoduché a chuťově baví každého masožravce.
![stroček recept kuba](https://www.houbickavkuchyni.cz/wp-content/uploads/2023/12/1x2-2.jpg)
Houbový kuba s masem
Ingredience
- 60 g sušeného stročku (lze použít i jiné sušené houby)
- 1 větší vepřovou panenku
- 150 g krup
- 150 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci majoránky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci hladké mouky
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
Instrukce
- Sušený stroček či jiné houby zalijte horkou vodou, použijte asi 150 ml vody a pod pokličkou nechte odstát.
- Kroupy několikrát propláchněte studenou vodou a vařte 25 minut. Na posledních 10 minut varu přidejte ke kroupám slité houby, vody z hub nevylévejte. Hotové uvařené kroupy s houbami slijte.
- Mezitím si nekrájejte panenku na stejně velké špalíky a každý kousek pomazlete ze všech stran v olivovém oleji. Cibuli nakrájejte na jemno. Česnek utřete na jemno.
- Pánev si hodně rozpalte a maso na ní opékejte zprudka z každé strany asi 2 minuty. Opečené maso zabalte s plátkem másla do alobalu a nechte stranou odpočívat. Pánev nemyjte, ještě ji použijete.
- Do jiné pánve si dejte rozehřát sádlo a do lehce zlatava na něm orestujte cibuli. Poté přidejte kroupy s houbami. Okořeňte majoránkou, česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. nechte lehce opéct, přikryjte pokličkou a dejte stranou. TIP! Kubu můžete nechat v troubě zapéct na 5 min (220 stupňů Celsia), získá křupavý povrch).
- Nyní si připravte rychlou omáčku. Do pánve po masu si dejte lžíci másla a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mouku, pečlivě rozmíchejte metličkou a vzniklou jíšku nechte za občasného promíchání minutu opéct.
- Poté za stálého míchání přilévejte postupně vývar a část vody z hub. osolte a opepřete, v případě potřeby nechte zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.
- Maso rozbalte a dejte ho k omáčce.
- Na talíř nalijte omáčku, na ni položte maso, které důkladně osolte a opepřete. Podávejte s houbovým kubou.