nejlepší houbová kuchařka

Houbový kuba s masem – Houbový kuba jako příloha k panence

770
SPECIALITA

Stroček trubkovitý je málo známá houba s výraznou vůní i chutí.

Houbový kuba je oblíbené vánoční jídlo, které se jí typicky v poledne na Štědrý den. Dnes vám ukážu, jak vypadá houbový kuba s masem jako příloha k silné omáčce a vepřové panence.

Je jen na vás, zda si vánočního kubu dáte jako hlavní jídlo nebo jeho skvělou chuť využijete v roli houbové přílohy. Já miluji obě verze podávání staročeského kuby. Ani v jedné však nesmí chybět má oblíbená houba – stroček trubkovitý. Pokud však stročka nemáte, můžete použít sušené hřiby.

sušené hřiby
Na Šumavě sbírané sušené hřiby od Šumavské houbičky koupíte na www.sumavskahoubicka.cz

Houbový kuba s masem je recept, který si zamilujete!

Recept na houbového kubu, kterého si v rámci tradice můžete dát na Štědrý den, jsem vám už psala TADY. Dnes vám chci ukázat, jak si uvařit skvělé jídlo, díky kterému neuvidíte prasátko zlaté, ale prasátko opečené a uvnitř krásně měkoučké, zalité silnou omáčkou a doplněné skvělým houbovým kubou.

Pokud hledáte inspiraci na recepty nejen ze stročku trubkovitého, pak je houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni ideální parťák. Tato jedinečná kuchařka vás provede světem známých i méně známých druhů hub a ukáže vám, jak z nich připravit chutná jídla po celý rok. Kniha je rozdělena do čtyř ročních období a obsahuje 107 receptů z 36 druhů hub, díky čemuž je vaření z čerstvých i sušených hub jednoduché a zábavné. Součástí každé kapitoly jsou QR kódy, které vás zavedou k houbařským videím na YouTube Šumavská houbička, kde si můžete prohlédnout detaily o jednotlivých houbách.

Kuchařka je bohatě ilustrovaná a nabízí nejen lahodné recepty, ale i cenné rady, jak houby najít, poznat a zpracovat.

houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Jak najít a poznat stročka trubkovitého? Poradí průvodce

Pro ty, kteří chtějí stroček trubkovitý najít a správně rozpoznat, je skvělým pomocníkem houbařský průvodce Šumavská houbička v lese. Tato praktická příručka, vytvořená certifikovanou houbařkou, vás provede 127 druhy hub, které můžete nalézt nejen na Šumavě.

Průvodce je přehledně rozdělen podle čtyř ročních období a zahrnuje jedlé, nejedlé, jedovaté i léčivé houby. Každý druh je detailně popsaný a doplněný fotografiemi typických znaků a srovnávacími snímky podobných druhů, což usnadňuje jejich správné určení. Tento unikátní koncept houbařského průvodce je ideálním společníkem pro každého, kdo chce rozšířit své houbařské dovednosti a poznat tajemství lesních hub.

Houbařský atlas
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí najít a poznat 127 druhů hub ve 4 ročních obdobích.

Houbový kuba s vepřovou panenkou s omáčkou je naše oblíbené jídlo, které dělám vždy, když začnou růst stročky. I když se to nezdá, je to jídlo velmi jednoduché a chuťově baví každého masožravce.

Houbový kuba s masem

Staročeský houbový kuba jako příloha k vepřové panence a silné omáčce.
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 50 minut
Celkový čas 1 hodina

Ingredience

  • 60 g sušeného stročku (lze použít i jiné sušené houby)
  • 1 větší vepřovou panenku
  • 150 g krup
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín

Instrukce

  • Sušený stroček či jiné houby zalijte horkou vodou, použijte asi 150 ml vody a pod pokličkou nechte odstát.
  • Kroupy několikrát propláchněte studenou vodou a vařte 25 minut. Na posledních 10 minut varu přidejte ke kroupám slité houby, vody z hub nevylévejte. Hotové uvařené kroupy s houbami slijte.
  • Mezitím si nekrájejte panenku na stejně velké špalíky a každý kousek pomazlete ze všech stran v olivovém oleji. Cibuli nakrájejte na jemno. Česnek utřete na jemno.
  • Pánev si hodně rozpalte a maso na ní opékejte zprudka z každé strany asi 2 minuty. Opečené maso zabalte s plátkem másla do alobalu a nechte stranou odpočívat. Pánev nemyjte, ještě ji použijete.
  • Do jiné pánve si dejte rozehřát sádlo a do lehce zlatava na něm orestujte cibuli. Poté přidejte kroupy s houbami. Okořeňte majoránkou, česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. Nechte lehce opéct, přikryjte pokličkou a dejte stranou.
    TIP! Kubu můžete nechat v troubě zapéct na 5 min (220 stupňů Celsia), získá křupavý povrch.
  • Nyní si připravte rychlou omáčku. Do pánve po masu si dejte lžíci másla a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mouku, pečlivě rozmíchejte metličkou a vzniklou jíšku nechte za občasného promíchání minutu opéct.
  • Poté za stálého míchání přilévejte postupně vývar a část vody z hub. Osolte a opepřete, v případě potřeby nechte zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.
  • Maso rozbalte a šťávu z něj přilijte k omáčce.
  • Na talíř nalijte omáčku, na ni položte maso, které důkladně osolte a opepřete. Podávejte s houbovým kubou.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbový kuba, houbový kuba s masem, kroupový kuba s houbami, staročeský kuba s houbami, stroček recept, stroček trubkovitý, stroček trubkovitý recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close