nejlepší houbová kuchařka

Kačenka česká recept – Houbová polévka s kačenkou

205

Jestli mám něco ráda, tak jsou to polévky. Husté, syté, hřejivé a samozřejmě, že hlavně houbové! nejlepší houbová polévka je z kačenky české. Tak se pojďte mrknout na rychlý recept!

Kačenka česká (Verpa bohemica) je vynikající jarní houba, která roste poměrně hojně pod listnatými stromy, jako je třešeň, topol, osika. Najít ji můžete i pod keře jako trnka nebo hloh. Upřednostňuje vápenité půdy a vrstvu listového opadu. Najít ji není úplně snadné, protože se velmi dobře maskuje, ale když se podaří, začínají houbové hody.

Já jsem při posledním houbaření našla dva plné koše kačenky české! Byl to nádherný zážitek, který jsem si prožila spolu se svou rodinou. Společně jsme nasbírali 150 kusů kačenky české, bylo tedy co zpracovávat. Z kačenek jsem navařila spoustu skvělých receptů s masem i bez masa. Nejvíce je u nás oblíbená smetanová omáčka, která se hodí pod steak, ale i k bramborovým nokům. Větší hlavičky kačenky české je možné naplnit mletým masem a zapéct. Nožičky kačenek je možné rychle osmažit a vznikne houbová varieta kalamárů.

Pokud hledáte ještě další možnost, jak zpracovat nožičky kačenky české, pak můžete vyzkoušet tuto houbovou polévku.

Houbová polévka

Rychlá a velmi chutná houbová polévka z kačenky české.
Porce 3
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 15 ks kačenky české ( já použila více samostatných nožiček a jen pár kloboučků)
  • 2 větší brambory
  • 1/2 bílé cibule
  • 2 menší lžíce hladké mouky
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 100 ml 33% smetany
  • 2 lžíce másla
  • dle chuti bobkový list, drcený kmín, sůl, pepř, snítku tymiánu, Nové koření

Instrukce

  • Nejdříve si očistěte kačenky a nožičky překrájejte na menší kousky, stejně tak hlavičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky. cibuli nakrájejte na jemno.
  • Do hrnce si dejte rozpustit máslo a přidejte cibuli. nechte ji chvilku restovat a poté přidejte kačenky.
  • Nechte je pod pokličkou dusit asi 5 minut,
  • Přidejte mouku a pečlivě rozmíchejte. Vzniklou jíšku nechte chvilku opékat a poté postupně za stálého míchání přilévejte vývar.
  • Přidejte brambory, koření a vařte do skorozměknutí brambor.
  • Když jsou brambory téměř hotové, přilijte smetanu a nechte ještě chvilku provařit.
Chod: hlavní chod, houbové jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová polévka, kačenka česká, kačenka česká recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close