Jste milovníky avokáda? Já si ho dopřávám na snídaně, svačiny i lehké večeře. Často jej kombinuji s vejcem a vypečenou slaninou, ale pokud si chci skutečně pochutnat, přidávám polničku topolovou. Vyzkoušejte kombinace avokádového toustu a hub, slibuji, že si budete mlaskat!
Polnička topolová je velmi vzácná houba, kterou v lese téměř nepotkáte. Jelikož je to však velice chutná houba, rozhodla jsem se, že si ji vypěstuji v domácích podmínkách. Polničku můžete pěstovat na dřevě na své zahradě, ale já dala přednost rychlému pěstování a rychlé sklizni. Díky zakoupenému substrátu jsem po týdnu vzácnou a velmi chutnou houbu sklízela a užívala si její delikátní chuť v houbovém rizotu, na avokádovém toustu, v masové pomazánce i v hovězím vývaru.
Polnička topolová je celosvětově oblíbená, u nás však není příliš známá
Polnička je nejstarší pěstovaná houba, ve velkém ji pěstovali už staří Římané! Dnes je oblíbená především v jižní Itálii pod názvem ,,pioppino”. Polnička nevypadá jako hřib, ale věřte mi, že si ji zamilujete po prvním ochutnání. Je jemná, delikátní a hodí se do všech houbových receptů.
Avokádový toust s polničkou topolovou
Ingredience
- 1 miska polničky topolové
- 1 kus avokáda
- 1 krajíc chleba
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 0,5 lžíce citronové šťávy
- dle chuti sůl, pepř, chilli vločky, čerstvou hladkolistou petržel, sezam, nať jarní cibulky
Instrukce
- Do pánve dejte lžíci másla a přidejte polničku topolovou. Nechte za občasného promíchání pozvolna opékat asi 10 minut. Polničku v průběhu opékání dle chuti osolte.
- Mezitím si v miste rozmačkejte vidličkou avokádo a přidejte utřený česnek, olej, citron, chilli, sůl a pepř. Průběžně ochutnávejte, aby avokádová pomazánka byla dle vašich chutí. Přidejte také nadrobno nasekanou petrželku.
- V toustovači nebo na pánvi si opečte chléb.
- Na topinku navrstvěte pomazánku z avokáda, přidejte opečené houby, zasypte natí jarní cibulky a další petrželí. Na ozdobu můžete použít také světlá a tmavá sezamová semínka.