nejlepší houbová kuchařka

Smažená rýže s vepřovou panenkou a Jidášovo uchem

2.9K

Zatímco já jsem holka nudlová, můj muž je milovníkem rýže, a tak je to u nás vždy tak trochu boj, které oblíbené jídlo bude na stole zrovna dnes. Výhodou tohoto receptu je, že se dá udělat jak s rýží, tak i s nudlemi. Já vám dnes představím svou k dokonalosti dotáhnutou smaženou rýži s vepřovou panenkou a jidášovo uchem.

Základem je kupa zeleniny, kvalitní maso a oblíbená rýže. S výběrem zeleniny si nemusíte moc lámat hlavu, já používám to, co je aktuálně v lednici a výsledek je vždy neskutečně dobrý. Stejně tak recept s Jidášovo uchem funguje i s masem kuřecím, hovězím, a dokonce i bez masa. Zkrátka, když se naučíte jednou postup, pak můžete kouzlit dle svých chutí a aktuální nabídky vaší lednice.

Uvařte si také! Mou milovanou vepřovou panenku s nudlemi a Jidášovo uchem.

Smažená rýže s vepřovou panenkou a Jidášovo uchem

Smažená rýže Nasi goreng je tradiční jídlo asijských zemí. Uvařte si orientální pokrm u sebe doma.
Porce 2
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 1 ks menší vepřová panenka
  • 1 ks menší červená cibule
  • 1 hrst květákových růžiček
  • 1 ks menší červená paprika
  • 1 hrst Jidášovo ucha
  • 1 ks mrkev
  • 1/2 ks pórku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks jarní cibulka
  • 1 hrst arašídů
  • 1 ks vejce
  • na posypání sezamová semínka, chilli vločky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce grilovacího koření bez obsahu soli
  • na smažení slunečnicový olej

Instrukce

  • Oblíbenou, třeba jasmínovou rýži si uvařte dle návodu. Během vaření si připravte maso a zeleninu.
  • Vepřovou panenku nakrájejte na velmi tenké plátky. V misce pak okořeňte grilovacím kořením bez soli, lžičkou rybí omáčky a lžíce slunečnicového oleje.
  • Maso nechte odpočívat a mezitím si nakrájejte všechnu zeleninu. Je potřeba to udělat před samotným smažením, protože pak už a to nebudete mít čas. Stejně jako u masa se snažte krájet tenké plátky, proužky, aby se zelenina rychle propekla, byla měkká ale křupavá.
  • Během přípravy zeleniny už si nechte rozpálit pánev na vysoký stupeň.
  • Začněte smažit maso asi na lžíci oleje. Je třeba jej stále míchat, aby se vám opékalo rovnoměrně a nepřipalovalo se. Po cca 4-5 minutách upečené maso odložte na talíř a pokračujte zeleninou.
  • Já začínám vždy tou nejtvrdší. V tomto případě květák, paprika a mrkev. Na každou dávku smažení dávám cca jednu lžíci oleje. Zelenina nesmí v oleji plavat, ale suchá pánev také není ideální. Usmaženou zeleninu přidávám na talíř k masu a přichází na řadu měkká zelenina.
  • Na další lžíci oleje smažím pórek, cibuli a Jidášovo ucho. V tomto případě už je to jen otázka 2 minut.
  • Nyní je čas osmažit vajíčko a stroužek česneku. Česnek nechávám jen pár sekund, aby nezhořkl.
  • Během smažení se mi uvaří rýže, kterou propláchnu teplou vodou, aby nebyla na talíři studená, přikryji ji poličkou.
  • Do pánve dávám zpět všechnu zeleninu, maso a také rýži. Nyní je čas na dochucení smažené rýže. Na středním plameni vše promíchám a přidávám sojovou omáčku, rybí omáčku, sladkou chilli omáčku. Také přisypu arašídy. Pečlivě promíchám a servíruji.
  • Porci smažené rýže posypu sezamem, chilli vločkami a nakrájenou jarní cibulkou.

Video

Poznámka:

Chcete si najít Jidášovo ucho v lese? Ukáži vám, kde roste i jak vypadá. Podívejte se na houbařské video s největším nálezem Bolcovitky bezové, ucha Jidášova
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: asijská
Klíčová slova: jidášovo ucho, jidášovo ucho recept, vepřová panenka
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close