Zatímco já jsem holka nudlová, můj muž je milovníkem rýže, a tak je to u nás vždy tak trochu boj, které oblíbené jídlo bude na stole zrovna dnes. Výhodou tohoto receptu je, že se dá udělat jak s rýží, tak i s nudlemi. Já vám dnes představím svou k dokonalosti dotáhnutou smaženou rýži s vepřovou panenkou a jidášovo uchem.
Základem je kupa zeleniny, kvalitní maso a oblíbená rýže. S výběrem zeleniny si nemusíte moc lámat hlavu, já používám to, co je aktuálně v lednici a výsledek je vždy neskutečně dobrý. Stejně tak recept s Jidášovo uchem funguje i s masem kuřecím, hovězím, a dokonce i bez masa. Zkrátka, když se naučíte jednou postup, pak můžete kouzlit dle svých chutí a aktuální nabídky vaší lednice.
Uvařte si také! Mou milovanou vepřovou panenku s nudlemi a Jidášovo uchem.
Smažená rýže s vepřovou panenkou a Jidášovo uchem
Ingredience
- 1 ks menší vepřová panenka
- 1 ks menší červená cibule
- 1 hrst květákových růžiček
- 1 ks menší červená paprika
- 1 hrst Jidášovo ucha
- 1 ks mrkev
- 1/2 ks pórku
- 1 stroužek česneku
- 1 ks jarní cibulka
- 1 hrst arašídů
- 1 ks vejce
- na posypání sezamová semínka, chilli vločky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce grilovacího koření bez obsahu soli
- na smažení slunečnicový olej
Instrukce
- Oblíbenou, třeba jasmínovou rýži si uvařte dle návodu. Během vaření si připravte maso a zeleninu.
- Vepřovou panenku nakrájejte na velmi tenké plátky. V misce pak okořeňte grilovacím kořením bez soli, lžičkou rybí omáčky a lžíce slunečnicového oleje.
- Maso nechte odpočívat a mezitím si nakrájejte všechnu zeleninu. Je potřeba to udělat před samotným smažením, protože pak už a to nebudete mít čas. Stejně jako u masa se snažte krájet tenké plátky, proužky, aby se zelenina rychle propekla, byla měkká ale křupavá.
- Během přípravy zeleniny už si nechte rozpálit pánev na vysoký stupeň.
- Začněte smažit maso asi na lžíci oleje. Je třeba jej stále míchat, aby se vám opékalo rovnoměrně a nepřipalovalo se. Po cca 4-5 minutách upečené maso odložte na talíř a pokračujte zeleninou.
- Já začínám vždy tou nejtvrdší. V tomto případě květák, paprika a mrkev. Na každou dávku smažení dávám cca jednu lžíci oleje. Zelenina nesmí v oleji plavat, ale suchá pánev také není ideální. Usmaženou zeleninu přidávám na talíř k masu a přichází na řadu měkká zelenina.
- Na další lžíci oleje smažím pórek, cibuli a Jidášovo ucho. V tomto případě už je to jen otázka 2 minut.
- Nyní je čas osmažit vajíčko a stroužek česneku. Česnek nechávám jen pár sekund, aby nezhořkl.
- Během smažení se mi uvaří rýže, kterou propláchnu teplou vodou, aby nebyla na talíři studená, přikryji ji poličkou.
- Do pánve dávám zpět všechnu zeleninu, maso a také rýži. Nyní je čas na dochucení smažené rýže. Na středním plameni vše promíchám a přidávám sojovou omáčku, rybí omáčku, sladkou chilli omáčku. Také přisypu arašídy. Pečlivě promíchám a servíruji.
- Porci smažené rýže posypu sezamem, chilli vločkami a nakrájenou jarní cibulkou.