Shiitake houby jsou mé oblíbené, a tak není divu, že shiitake recept je u mě na talíři co týden. Dnes jsem vynechala své oblíbené houbově směsi s rýží či nudlemi a vsadila na houbové špecle právě s houbou shiitake. Výsledek byl ohromující!
Shiitake houby si zamilujete už po prvním ochutnání! Jejich nezvyklá, silná a lehce kořenitá umami chuť dokáže proměnit i jednoduché recepty ve skutečné kulinářské zážitky. Skvěle se hodí jak do klasických houbových jídel, tak do pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní.
Jedním z mých nejoblíbenějších pokrmů jsou houbové špecle se shiitake, které vás překvapí svou lahodnou chutí a jednoduchostí přípravy.
Co jsou shiitake houby?
Shiitake houby patří mezi nejpěstovanější druhy hub na světě, což svědčí o jejich obrovské oblíbenosti. Pochází z východní Asie, kde jsou nedílnou součástí tradiční kuchyně i medicíny. Jejich charakteristický vzhled s tmavě hnědým, deštníkovitým kloboukem a pevnou strukturou je snadno rozpoznatelný. Chuť shiitake je bohatá a výrazná, díky čemuž jsou perfektním doplňkem jak do polévek a omáček, tak k masitým pokrmům.
Vyzkoušejte také! Smažená rýže shiiake je hotová hned!
Shiitake jsou navíc univerzální – můžete je smažit, grilovat, fritovat, dusit, zapékat nebo dokonce sušit. Sušené shiitake jsou výborným zdrojem vitamínu D, obzvlášť pokud je před sušením vystavíte slunečnímu záření. Díky tomu jsou skvělou volbou pro všechny, kdo hledají chutný a zdravý doplněk do svého jídelníčku.
Vypěstujte si shiitake doma
Jedním z důvodů, proč jsou shiitake tak oblíbené, je také možnost jejich domácího pěstování. Na trhu je k dostání speciální substrát, díky kterému si můžete tyto houby snadno vypěstovat i v domácích podmínkách. Sama jsem si tuto metodu vyzkoušela a doporučuji ji všem, kdo chtějí mít čerstvé houby vždy po ruce.
Jak houby shiitake uvařit a jak si je doma vypěstovat, podrobně ukazuji ve svém novém videu na YouTube kanálu Šumavská houbička. Naučte se nejen recepty, ale i praktické tipy, které vám pomohou využít jejich potenciál naplno.
Shiitake jako zdroj zdraví
Kromě výtečné chuti mají shiitake houby i řadu zdraví prospěšných vlastností. Obsahují látky, které podporují imunitní systém, regulují hladinu cholesterolu a napomáhají ke správné funkci kardiovaskulárního systému. Díky obsahu vlákniny a vitamínu D jsou ideální volbou pro každého, kdo chce do svého jídelníčku zařadit zdravé a výživné ingredience.
Nechte se inspirovat a objevte kouzlo shiitake hub ve své kuchyni – od jednoduchých jídel až po sofistikované recepty. Vaše chuťové buňky vám poděkují!
Houbové špecle s houbou shiitake
Ingredience
- 1 miska čerstvých shiitake (sušené je třeba namočit předem)
- 1 porci kupovaných chlazených špeclí
- 1 červená cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 100 ml vývaru (libovolného)
- 100 ml 33% smetany
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Houby na krájejte na plátky, nohy odkrojte (jsou tuhé). Cibuli nakrájejte najemno.
- V pánvi rozehřejte lžíci másla a orestujte na něm cibuli.
- Poté přidejte houby a dle potřeby ještě trochu másla a dle chuti koření. Houby 2 minuty opečte a poté přidejte mouku. Opékejte další minutu.
- Přilijte vývar a nechte 5 minut podusit.
- Zalijte smetanou a tu nechte zredukovat do požadované hustoty.
- Mezitím si na jiné pánvi opečte chlazené špecle na troše másla.
- Servírujte špecle s shiitake omáčkou, posypané petrželí.