nejlepší houbová kuchařka

Vepřová panenka s Jidášovo uchem a zeleninou. Vynikající stir-fry směs s nudlemi.

2.3K
SPECIALITA

Geniální vepřová panenka s Jidášovo uchem a zeleninou. Tak křupavé!

Vepřová panenka je vynikající minutkové masíčko, které si s houbami skvěle rozumí. Jistě vám nemusím připomínat, jak dokonalá je vepřová panenka s liškovou omáčkou. Proto jsem po panence sáhla i tentokrát, při přípravě houbové směsi s Jidášovo uchem nebo-li Bolcovitkou bezovou. Jídlo si zamilujete pro jeho rychlost a hlavně dokonalou chuť. Podávat lze s rýží i nudlemi.

Bolcovitka bezová je prospěšná houba, která chutná i těm, kteří houby moc nemusí. Důvod je prostý, Ucho Jidášovo je chuťově i po vůni nijaké. Nemá žádnou výraznou houbovou chuť a ani nos nedráždí žádnou vůní, tudíž jen to houba, kterou můžete strčit kamkoliv, kde chcete vytvořit křupavý efekt, ale nechcete přebít chuť hlavní suroviny.

Zeleninová směs s Jidášovo uchem je velmi jednoduchý a velmi žravý recept. Opravdu. Úspěch se dostaví, pokud dodržíte pár věcí. Prvním pravidlem je nepřeplňovat hlubokou pánev, wok, aby každá smažená surovina měla dost prostoru ke správnému opečení. Pakliže do pánve navalíte všechny suroviny najednou, zelenina pustí vodu a nebudete smažit, nýbrž dusit.

Druhé pravidlo je dodržení ingrediencí, co se omáček týká. Vím, že ne všichni máte doma rýžový ocet, sojovou a rybí omáčku nebo sezamový olej. Všechny tyto věci najdete v supermarketech i ve vietnamských večerkách. Koupíte je jednou, vyzkoušíte, ochutnáte a pak už si nebudete umět vaření ani dochucování jídel bez těchto omáček představit.

Úprava stir-fry:

Jde o čínskou techniku smažení, kdy ve velmi rozpáleném woku (hluboké pánvi) restujete maso, zeleninu na malém množství oleje. Takto připravené suroviny jsou opečené, ale křupavé na skus. Rychlost je při této technice zásadní, a tak je třeba mít všechnu zeleninu, maso pečlivě předem nakrájené na velmi tenké plátky, kousky a pak už jen podle tvrdosti přidávat do woku. Rozumějte brokolice vyžaduje delší čas smažení než kupříkladu pórek.

Vepřová panenka s Jidášovo uchem, zeleninou a nudlemi

Stir-fry nudle s vepřovou panenkou a Jidášovo uchem. Křupavé a dobré.
Porce 2
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 1 ks vepřová panenka pokojová teplota
  • 2 porce oblíbených nudlí já použila pšeničné
  • 1 hrst Jidášovo ucha
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks červená paprika
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 ks hlávkového zelí
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička rýžového octa
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky (s medem)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje (nemusí být)
  • 1 lžička sezamových semínek bílých a černých
  • 1 lžička chilli vloček
  • olej slunečnicový na smažení

Instrukce

  • Připravte si zeleninu a Jidášovo ucho. Vše očistěte a nakrájejte na tenké plátky, kousky.
    jidášovo ucho recept
  • Vepřovou panenku omyjte, osušte a odblaňte. Poté maso nakrájejte na velmi tenké plátky. V misce promíchejte s lžící sladké chilli omáčky, lžičkou rýžového octa a lžičkou slunečnicového oleje.
  • V pánvi si rozpalte 1-2 lžíce slunečnicového oleje. Maso rychle osmažte do zlatova. Trvá to 2 -3 minuty a dejte stranou.
  • Poté do pánve přidejte zelí a opět 2-3 minuty opékejte a dejte stranou.
  • Nasleduje další zelenina, mrkev s paprikou. Poté cibule a pórek. Nakonec přidáte jidášovo ucho.
  • Mezitím si dle návodu uvaříte vybrané nudle. Můžete použít jakékoliv – Udon, skleněné, soba nebo klasické pšeničné, které jsou univerzální a chutnají všem.
  • Do pánve přidáte zpět opečené maso a zelí.
  • Duchutíte sojovou omáčkou, sladkou chilli omáčkou a rybí omáčkou. Promícháte.
  • Podáváte s nudlemi, které jsem já po slití dochutila lžící sezamového oleje a lžičkou sojové omáčky.
  • Nakonec posypete sezamem a chilli vločkami. (Můžete zasypat i bylinkou (petržel, koriandr) a burákovými oříšky.)

Video

Poznámka:

Nevíte, kde najít Jidášovo ucho, Bolcovitku bezovou (Auricularia auricula-judae)? Inspirujte se v mých houbařských videích. Ukážu vám, jak Jidášovo ucho vypadá, kde roste, v kterou roční dobu se na něj vypravit. 
Chod: hlavní chod, oběd, veřeře
Kuchyně: asijská
Klíčová slova: bolcovitka bezová, jidášovo ucho, vepřová panenka
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close