nejlepší houbová kuchařka

Houbová omáčka z lesních hub a krémová kaše

2.5K

Jakmile začne studený podzim, začínám se balit do deky a vařit si sytá, hřejivá jídla. Tato houbová omáčka z lesních hub a bramborová kaše je jídlo, které je hotové za chvilku a zasytí i zahřeje nadlouho. Zkuste můj recept na houbovou omáčku, který se stane i vaším neoblíbenějším.

Při posledním houbaření na Šumavě jsem si našla krásné podzimní houby. Mohla bych je usušit a nechat na zimní dny, ale já měla lepší nápad. Uvařit houbovou omáčku s krémovou kaší z brambor. Na tohle jídlo z hub je radost koukat, každé sousto pak přenáší člověka do gurmánského nebe.

Tip! Znáte další recept z lišek nálevkovitých?

Houbová omáčka z lišek, hřibů a stročku

Silná houbová omáčka z podzimních hub.
Porce 3
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut

Ingredience

  • 5 hrstí čerstvých lesních hub (já použila lišky obecné, lišky nálevkovité, hřiby kováře, hřiba smrkového, stročka trubkovitého)
  • 6 velkých brambor
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 100 ml smetany nebo mléka
  • 4 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, rozmarýn, tymián, drcený kmín

Instrukce

  • Nejdříve si očistěte houby. hřiby nakrájejte na plátky. Velké lišky obecné překrojte napůl. Stročky překrojte napůl. Lišky nálevkovité můžete nechat vcelku.
  • Brambory si oloupejte a nakrájejte je na menší kousky. A dejte vařit do osolené vody do měkka.
  • Do rozehřáté pánve dejte dvě lžíce másla a na něj houby. Ty promíchejte v rozpuštěném másla a nechte je asi 3 minuty restovat.
  • Houby okořeňte solí, pepřem, kmínem a přihoďte snítky rozmarýnu a tymiánu. Přidejte celý stroužek česneku. Přiklopte pokličkou a nechte je ještě dvě minuty opékat. Poté shrňte houby na stranu pánve.
  • Na volné místo přidejte lžíci másla a když se rozehřeje přidejte hladkou mouku. Rozmíchejte ji s máslem a vzniklou jíšku nechte dvě minuty za občasného promíchání opéct.
  • Houby s jíškou promíchejte a poté postupně přilévejte po částech vývar. Vždy trochu vývaru, rozmíchat a zase další várku vývaru.
  • Přiklopte a omáčku nechte 7 minut pomalu vařit.
  • Mezitím si slijte uvařené brambory, přidejte lžíci másla, sůl a smetanu nebo mléko. Vše rozmačkejte a poté umixujte dohladka.
  • Do talíře si nandejte porci krémové bramborové kaše a upřostřed udělejte důlek. Nalijte do něj omáčku. Trochu houbové omáčky nalijte i okolo kaše. Ozdobte tymiánem.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: houbová omáčka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová omáčka, hřiby recept, liška nálevkovitá recept, lišková omáčka, lišky recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close