nejlepší houbová kuchařka

Vepřová panenka s liškovou omáčkou a brambory Hasselback

11.2K
SPECIALITA

Smetanová omáčka, čerstvé lišky a šťavnatá vepřová panenka. Vše podtrhnou skvěle upečené brambory Hasselback.

Osobně bych si tipla, že Liška obecná je druhá nejoblíbenější houba na českém talíři. Je snadno rozpoznatelná, vynikající a v kuchyni vás nepřekvapí žádným složitým upravováním. A baví jak masožravce, tak i ty, kteří si pochutnají na jídle bez masa. Dnes to ale bude recept s vepřovou panenkou, který v sezóně lišek musím pro svou oblíbenost u celé mé rodiny vařit co týden.

Možná víte, že si více libuji v bezmasém vaření, ale to neznamená, že si neporadím s pěkným kouskem masíčka. Touto liškovou omáčkou jsem vyhlášená a mnozí z mých přátel se nemohou dočkat, kdy jim donesu čerstvé Lišky obecné z lesa, aby si právě tento recept mohli uvařit.

Tip! Chcete si uvařit skvělé jídlo z lišek bez masa? Pak se mrkněte na tento super rychlý recept. Houbové stir-fry je další z mých gastro pokladů.

Vepřová panenka s liškovou omáčkou a brambory Hasselback

Jednoduché jídlo, které oslní chutí i na pohled.
Porce 2
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 3 hrsti Lišek obecných
  • 1 ks vepřová panenka
  • 8 ks středně velkých brambor
  • 1 ks červená cibule
  • 1 kelímek 31% smetany
  • 3 lžíce másla
  • 1 dcl bílého vína
  • koření sůl, pepř, grilovací koření

Instrukce

  • Nejdříve si připravte brambory. Je třeba nakrájet na tenké plátky, ale nesmíte dokrojit do konce, aby brambora držela stále pohromadě. Můžete si pomoc čínskými hůlkami nebo vařečkou, o které se vám nůž při řezu zabrzdí.
    Vepřová panenka s liškovou omáčkou a brambory Hasselback
  • Brambory vyskládejte na plech na pečící papír. Pokapejte olivovým olejem, posypejte grilovacím kořením a pokud směs neobsahuje sůl, tak také posolte. Brambory pečte na 200°C 20-30 minut.
    panenka s houbovou omáčkou
  • Rozpalte si pánev tak, aby se z ní kouřilo.
  • Mezitím si umytou vepřovou panenku nakrájejte na čtyři přibližně velké špalíčky. Ty pomazlete v olivovém oleji.
    panenka s houbovou omáčkou
  • Začněte panenku zprudka opékat z každé strany 2-3 minuty.
    vepřová panenka na pánvi
  • Panenku dejte odpočinout na cca 10 minut do alobalu.
  • Do pánve dejte rozehřát máslo. Orestujte cibulku a lišky.
  • Po pěti minutách zalijte vínem 1dcl a nechte ho všechno vyvařit.
    restování lišek
  • Nyní zalijte smetanou a na nižší teplotu nechte 2-3 minutky provařit.
  • Do pánve vlijte šťávu z masa, která vám zbyla v alobalu, promíchejte.
  • Vepřovou panenku na talíři bohatě opepřete a posolte. Servírujte s brambory Hasselback, přelité smetanovou omáčkou z lišek.

Video

Poznámka:

Chcete najít Lišky obecné? Nejste si jistí, jak Liška obecná vypadá? Podívejte se na houbařské video úžasných nálezů těchto delikátních žlutých hub. 
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: liška obecná, lišky, vepřová panenka
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close