nejlepší houbová kuchařka

Luxusní omáčka z hlívy a kuřecí prso – Hlíva citronová recept

302

Když se zeptám mého muže, co mám uvařit většinou mi odpoví, abych udělala nějakou smetanovou omáčku. Jeho přání je mi rozkazem, a tak beru smetanu, kuřecí prso a hlívu. Za chvilku má na stole luxusní omáčku z hlívy se šťavnatým kuřecím masem.

Hlívu ustřičnou zná asi každý houbař i nehoubař, ale věděli jste, že druhů hlív je víc! Například taková hlíva citronová, které se přezdívá hlíva žlutá, je stejně tak chutná a rovněž nabízí zdravotní benefity pro naše tělo. Já si hlívu citronovou vypěstovala doma na koupeném substrátu. Pokud tedy chcete vyzkoušet nové druhy hlív, pak doporučuji zkusit třeba právě hlívu citronovou. Je jemná, má krásné aroma a hodí se snad do každého houbového receptu.

Hlíva citronová je velmi chutná houba! Vyzkoušejte mé recepty z hlívy citronové

Hlíva citronová recept – Houbové stripsy

Hlíva citronová recept – Luxusní omáčka s plátkem kuřecího masa

Jednoduchá a velice chutná úprava. Vyzkoušejte delikátní hlívu citronovou ve smetaně s plátkem kuřete.
Porce 1
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 1 miska hlívy citronové (lze použít i jiný druh například ústřičnou, růžovou nebo černou perlu)
  • 1 ks kuřecího prsa
  • 100 ml 33% smetany
  • 50 ml libovolného vývaru
  • 1 menší červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín

Instrukce

  • Nejprve si nechám rozpustit lžíci másla v pánvi.
  • Prso si rozkrojím podélně na dvě poloviny a jelikož dělám jen jednu porci, tak použiji pouze polovinu. Tu z obou stran opepřím a osolím, následně obalím v hladké mouce.
  • Prso si dám pozvolna opékat, tak aby z každé strany mělo lehce nazlátlou barvu. Poté ho dám na talíř stranou.
  • Do pánve přidám druhou lžíci másla, na drobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájenou hlívu citronovou. Nechám dvě minuty opékat.
  • Přidám sůl, pepř a drcený kmín dle chuti. Nechám další minutu opékat.
  • Přiliji smetanu a pod pokličkou nechám dusit asi 9 minut.
  • Ke smetaně přiliji vývar, promíchám a do pánve vrátím maso, které nechám s omáčkou prohřát asi 4 minuty.
  • Ideální příloha jsou hranolky nebo pečené brambory.

Video

Poznámka:

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni je ojedinělá knížka, která spojuje rady zkušené houbařky, skvělé recepty a obsahuje QR kódy, které čtenáře navedou na houbařská videa na youtube Šumavská houbička. Kniha tak naučí houbaře začátečníky sbírat tradiční i netradiční jedlé houby po celý rok.
V kuchařce najdete 36 druhů hub a 107 skvělých houbových receptů, které zvládne každý. 
Knihu koupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: hlíva citronová, hlíva citronová recept, hlíva recept, houbová omáčka, recept z hlívy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close