Bolcovitka bezová, houbička, která vypadá jako ucho, je hojně k nalezení nejen v divoké přírodě, ale i na pultech nejednoho supermarketu. Používat ji můžete jak sušenou, tak čerstvou, právě natrhanou na keřích Bezu. V případě sušeného ucha Jidášovo, je třeba nechat 1-2 hodinky namočenou, aby opět získala svůj gumový, rosolovitý vzhled a konzistenci.
Jidášovo ucho nemá samo o sobě příliš výraznou chuť, o to více se dá kombinovat s dalšími potravinami. Co mu ovšem chybí na chuťové výraznosti, vyvažuje jeho prospěšnost. O pozitivních účincích Jidášovo ucha se zmiňuji v tomto nálezovém videu.
Recept Jidášovo ucho – Bolcovitka bezová – Kuřecí polévka s Jidášovo uchem a zeleninou
Ingredience
- 100 gramů Jidášovo ucha čerstvého
- 1 ks Pak choi salát
- 1 ks šalotka
- 1 litr kuřecího vývaru v pokojové teplotě
- 1 ks 1 kuřecí prso očištěné, nakrájené na 1 cm silné plátky
- 2 svazky Udon nudlí
- 2 hrsti sójových výhonků
- 2 ks jarních cibulky
- dle chuti limeta, chilli vločky, koriandr nebo hladkolistá petržel
Instrukce
- Připravíme si všechny ingredience.
- Jidášovo ucho umyjete a 15 minut povaříte.
- Vývar můžete osladit medem a vypít jako houbový čaj, který je znám pro své pozitivní účinky.
- Uvařené Jidášovo ucho nakrájíte na menší kousky a dáte stranou.
- V hrnci necháte na sucho osmahnout Pak choi salát a na půlky rozkrojenou šalotku.
- Přilijete kuřecí vývar.
- Přidáte nakrájené kuřecí prso. Osolíte a opepříte. Polévku vaříte 15 minut.
- Mezitím si uvaříte v osolené vodě Udon nudle.
- Do polévky přidáte část uvařeného Jidášova ucha, druhou polovinu si necháte na servírování. Necháte ještě cca 5 minut vařit.
- Do misky si připravíte uvařené nudle, Jidášovo ucho, klíčky, uvařené maso a zeleninu. Poté zalejete vývarem.
- Dochutíte chilli, limetkou, nakrájenou jarní cibulkou a koriandrem.
Video
Poznámka:
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni