nejlepší houbová kuchařka

Recept Jidášovo ucho – Bolcovitka bezová – Kuřecí polévka s Jidášovo uchem a zeleninou

4.9K
SPECIALITA

Jidášovo ucho perfektně doplní každé vaše jídlo, zvláště to s nádechem čínské kuchyně.

Bolcovitka bezová, houbička, která vypadá jako ucho, je hojně k nalezení nejen v divoké přírodě, ale i na pultech nejednoho supermarketu. Používat ji můžete jak sušenou, tak čerstvou, právě natrhanou na keřích Bezu. V případě sušeného ucha Jidášovo, je třeba nechat 1-2 hodinky namočenou, aby opět získala svůj gumový, rosolovitý vzhled a konzistenci. 

Jidášovo ucho nemá samo o sobě příliš výraznou chuť, o to více se dá kombinovat s dalšími potravinami. Co mu ovšem chybí na chuťové výraznosti, vyvažuje jeho prospěšnost. O pozitivních účincích Jidášovo ucha se zmiňuji v tomto nálezovém videu

Recept Jidášovo ucho – Bolcovitka bezová – Kuřecí polévka s Jidášovo uchem a zeleninou

Jidášovo ucho nemá nijak výraznou chuť, proto je s ním vaření velmi snadné – hodí se ke všemu!
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 45 minut

Ingredience

  • 100 gramů Jidášovo ucha čerstvého
  • 1 ks Pak choi salát
  • 1 ks šalotka
  • 1 litr kuřecího vývaru v pokojové teplotě
  • 1 ks 1 kuřecí prso očištěné, nakrájené na 1 cm silné plátky
  • 2 svazky Udon nudlí
  • 2 hrsti sójových výhonků
  • 2 ks jarních cibulky
  • dle chuti limeta, chilli vločky, koriandr nebo hladkolistá petržel

Instrukce

  • Připravíme si všechny ingredience.
    Ingredience na polévku.
  • Jidášovo ucho umyjete a 15 minut povaříte.
  • Vývar můžete osladit medem a vypít jako houbový čaj, který je znám pro své pozitivní účinky.
    čaj boltcovitka bezová
  • Uvařené Jidášovo ucho nakrájíte na menší kousky a dáte stranou.
    Příprava jidášova ucha
  • V hrnci necháte na sucho osmahnout Pak choi salát a na půlky rozkrojenou šalotku.
  • Přilijete kuřecí vývar.
  • Přidáte nakrájené kuřecí prso. Osolíte a opepříte. Polévku vaříte 15 minut.
  • Mezitím si uvaříte v osolené vodě Udon nudle.
  • Do polévky přidáte část uvařeného Jidášova ucha, druhou polovinu si necháte na servírování. Necháte ještě cca 5 minut vařit.
  • Do misky si připravíte uvařené nudle, Jidášovo ucho, klíčky, uvařené maso a zeleninu. Poté zalejete vývarem.
  • Dochutíte chilli, limetkou, nakrájenou jarní cibulkou a koriandrem.
    čínská polévka z jidášova ucha

Video

Poznámka:

Jidášovo ucho, Bolcovitka ucho Jidášovo roste hojně na starších keřích Bezu. S jeho nálezem vám mohou pomoci moje zkušenosti v tomto nálezovém videu
Chod: hlavní jídlo, oběd, polévka, večeře
Kuchyně: čínská
Klíčová slova: jidášovo ucho

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni

Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close