Go Back
kulajda recept

Kulajda ze sušených hub

Poctivá polévka se sušenými houbami, smetanou a čerstvým koprem. Plná chuti, které se nejde přejíst.
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 35 minut
Chod oběd, polévka, večeře
Kuchyně česká
Porce 3

Ingredience
  

  • 2 hrsti sušených hub (já použila směs hřibů smrkových, kovářů a křemenáčů)
  • 2-3 ks vajec
  • 1 svazek čerstvého kopru (lze použít i nakládaný či sušený)
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 2-3 ks větších brambor
  • 100 ml vysokoprocentní smetany
  • 1 ks menší červené cibule
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • dle chuti sůl, kmín, ocet, cukr

Instrukce
 

  • Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte asi 15 minut odstát.
    kulajda recept
  • V hlubším hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm na jemno nakrájenou cibuli.
  • Po asi dvou minutách za stálého míchání zasypte moukou a vzniklou jíšku restujte do lehoučce hnědé barvy.
  • Zalijte vodou ze sušených hub a houbami. Jíšku pečlivě rozmíchejte.
  • Přidejte oloupané, na kousky nakrájené brambory.
  • Zalijte hovězím vývarem.
  • Osolte, přidejte kmín, bobkový list, nové koření. Vařte do změknutí brambor asi 10 minut
  • Dejte si vařit vajíčka natvrdo, cca 8 - 10 minut. Chcete-li tekutější žloutek, dobu vaření zkraťte na 5 minut.
  • Otrhejte si čerstvý kopr a nasekejte ho na jemno.
  • Nyní přilijte do polévky smetanu. Pokud se bojíte, že se vám v polévce zdrcne, vlijte do smetany pár lžic polévky a teprve poté nalijte smetanu do polévky.
  • Přisypte kopr a dochuťte octem, případně cukrem.
  • Podávejte s vajíčkem a čerstvým chlebem.

Video

Poznámka:

Chcete se pokochat krásnou letní houbařinou? Podívejte se na záběry neuvěřitelných nálezů hřibů, které mě osobně zahřejí vždy, když kulajda už dojde.  
Klíčová slova houbová polévka, kulajda, sušené houby