Šťavnaté hovězí na houbách se silnou omáčkou a vařenou rýží! Každý kuchař má svůj postup a suroviny, já tuto houbovou klasiku miluji z čerstvě nasbíraných lesních hub. Tentokrát jsem použila mladé bedly vysoké, kozáky a také poslední kousek ryzce smrkového. Výsledek byl prostě dokonalý!
Českou klasiku miluji, ale vadí mi časová náročnost. Proto, když vařím masová jídla, používám často tlakový hrnec. Chuť nejen houbových omáček a vývarů je nepřekonatelná, maso se rozpadá a celkový čas vaření je nesrovnatelně kratší. Za mě nejlepší investice!
Hovězí na houbách lze uvařit i klasicky, ale doba vaření se pohybuje kolem dvou až tří hodin. Co se týká výběru hub, vždy by to měly být houbylesní. Já raději čerstvé, ale lze použít i sušené, předem namočené nebo zamrazené. Záleží na vás.
Čerstvé houby po celý rok? Je to možné, naučím vás celoročně houbařit!
Pořiďte si mou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni a staňte se zkušeným celoročním houbařem. Provedu vás houbařením od jara do zimy! Opravdu! Má kuchařka nabízí 107 chutných a snadných receptů z 36 druhů hub, které najdete v lese, na loukách i stromech. Pojďte se mnou objevit zábavný svět celoročního houbaření.
Hovězí na houbách s rýží
Ingredience
- 2 velké hrsti čerstvých lesních hub (bedla vysoká, ryzec smrkový, kozák, hřib hnědý)
- 450 g hovězích kostek
- 1 červenou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 800 ml hovězího vývaru
- 1 lžíci másla
- čerstvé bylinky dle chuti šalvěj, rozmarýn, tymián, sůl, pepř, drcený kmín
Instrukce
- Houby očistěte a nakrájejte na středně silné plátky. Cibuli nakrájejte na jemno.
- Do tlakového hrnce dejte rozehřát lžíci másla a přidejte cibuli. Nechte ji chvilku opéct a poté přidejte maso. Nechte ho dvě minuty zatáhnout.
- Přidejte houby a opět minutu opékejte.
- Do hrnce přidejte hladkou mouku, promíchejte ji s ostními surovinami a nechte opět minutu opékat.
- Přidejte koření, česnek, čerstvé bylinky a zalijte vývarem. Promíchejte, tlakový hrnec zavřete a nastavte jej na hovězí maso. Mezitím uvařte rýži.
- Po 40 minutách je hotovo. Omáčku případně dochuťte a podávejte s vařenou jasmínovou rýží.