nejlepší houbová kuchařka

Nejlepší recepty z hřibu smrkového

725

Vyzkoušejte ty nejlepší recepty z hřiba smrkového. Nejznámější hřib se hodí nejen na usušení, ale také na přímou spotřebu. Věděli jste, že hřib smrkový je možné jíst i za syrova? V tomto článku se s vámi podělím nejlepší recepty z hřiba smrkového.

Jako vášnivá houbařka nikdy neodolám, když v lese narazím na krásný hřib smrkový. Je to jedna z těch hub, kterou prostě nemůžu nechat bez povšimnutí. I když osobně mám ještě raději hřib borový, který mi přijde aromatičtější, zejména když je čerstvý. Hřib smrkový (Boletus edulis) má své nezastupitelné místo v mé kuchyni. Jeho chuť a vůně se totiž výrazně zvýrazní při sušení, a proto si ho nejraději suším do zásoby. Sušený hřib smrkový dokáže nádherně provonět jídla, ve kterých kombinuji více druhů hub.

Hřiby jsou po usušení aromatičtější, ale čerstvé mají skvělou konzistenci

Hřib smrkový je univerzální surovinou do celé řady receptů. Jeho jemná, ale příjemná chuť vynikne v různých úpravách. Pokud zvažujete, co s bohatou úrodou praváků, rozhodně doporučuji alespoň část usušit. Sušené hřiby jsou skvělé do omáček, polévek nebo pod maso, kde se jejich aroma plně rozvine. Mladé plodnice se výborně hodí také k nakládání do octových nálevů, kde zůstávají pevné a chutné. Větší kousky zase můžete připravit jako houbové řízky v klasickém trojobalu – skvělá alternativa k masovým řízkům. A pokud hřiby využívám do smaženic či polévek, často je kombinuji s jinými druhy hub, které mají výraznější chuť, aby vytvořily harmonický celek.

hriby-recepty
Úspěšná houbová kuchařka vás naučí vařit nejen z hřibů, ale i z méně známých hub. Naučte 107 receptů z 36 druhů hub!

Pokud hledáte inspiraci, jak hřib smrkový v kuchyni využít, nabízím několik osvědčených receptů, které u nás doma nikdy nezklamou.

Houba hřib recepty – Zpracování hřibů v kuchyni

bramboračka houby recept

Z hřiba smrkového si můžete udělat klasickou polévku, tedy hřejivou bramboračku s houbami.

Mladé plodnice hřiba smrkového můžete naložit nakyselo.

Dokonalé mladé hříbky doporučuji použít na hřibové carpaccio.

Orestované plátky hřibů je možné použít místo masa do vegetariánského kebabu.

steak s houbami recept

Rozhodně doporučuji vyzkoušet houbový steak z hřiba smrkového, který má lahodnou chuť a masitou konzistenci.

houbová smaženice recept

V případě pestrého košíku zkuste směs nasbíraných lesních hub použít do vynikající smaženice.

Ovace u stolu získáte po předložení smetanového omáčky s hříbky.

Pokud máte pouze sušené hřiby smrkové, pak je umelte na jemné houbové koření a dochuťte jím omáčku ke steaku.

Ze sušených hřibů můžete uvařit také klasickou kulajdu.

Guláš se sušenými hřiby je rovněž velmi oblíbený recept.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close