nejlepší houbová kuchařka

Houbová omáčka recept z lesních hub – voňavá klasika

8.9K
Omáčka z lesních hub

Jednoduchá, voňavá a velmi sytá omáčka ze směsi lesních hub.

Máte rádi tradiční českou kuchyni a zároveň si libujete ve sbírání hub? Pak je tento houbová omáčka recept přesně pro vás. Voní lesem, je jemná, sametová a dokonale se hodí ke klasickým houskovým nebo bramborovým knedlíkům.

Základem jsou přitom houby, které v lese často potkáváme, ale málokdo je zkombinuje dohromady – hřib smrkový, lišky obecné i nálevkovité, lišky ametystové a také lakovky ametystové, které omáčce dodají nejen barvu, ale i jemně nasládlý tón a nečekanou hloubku chuti.

Šumavská houbička v lese
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí 127 druhů hub. Koupíte na www.sumavskahoubicka.cz

Lesní směs, která potěší oči i chuťové buňky

Každý druh houby přináší do omáčky něco jiného. Hřib smrkový tvoří pevný základ a dodá omáčce typickou „masitou“ chuť, kterou všichni známe z nedělních obědů. Liška obecná přináší lehkou ovocnou vůni a pevnou strukturu, zatímco lišky nálevkovité dodávají houbovou hloubku a oříškový podtón. Lakovka ametystová společně s lišku ametystovou pak vdechnou celé omáčce jemně fialkový odstín – pravý lesní klenot na talíři.

Vyzkoušejte také! Hovězí na houbách

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů ze 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Houbová omáčka recept , který se vždy povede

Ať už použijete čerstvé, sušené nebo mražené houby, důležité je dopřát si čas na pomalé dušení. V kombinaci se smetanou a domácím vývarem vznikne krémová omáčka, která krásně ladí nejen s knedlíky, ale i s bramborami, těstovinami nebo pečeným masem. Skvěle chutná i bezmasá varianta – jen houby, cibulka, bylinky a trocha trpělivosti.

Kouzlo Šumavy v každém soustu

Na Šumavě patří houbová omáčka k nejvděčnějším podzimním pokrmům. Voní domovem, spojuje rodinu u stolu a připomíná, že i obyčejný talíř může vyprávět příběh lesa. Pokud milujete chuť poctivých hub a chcete si dopřát něco výjimečného, tento recept se zaručeně stane vaším oblíbeným.

Houbová omáčka recept z lesních hub

Lahodná houbová omáčka se smetanou a lesními houbami.
Servings 1
Celkový čas 30 minutes

Ingredients

  • 3 hrsti lesních hub já použila směs (hřib smrkový, liška obecná, liška nálevkovitá, liška ametystová, lakovka ametystová)
  • 150 ml vývaru
  • 150 ml 33% smetany
  • 1 středně velká šalotka
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín

Instructions

  • Houby si nakrájejte na plátky, menší houby nechte vcelku nebo je jen přepulte. Šalotku nakrájejte na jemno.
    Houbová omáčka recept
  • Do pánve dejte rozehřát lžíci másla a lžíci oleje a přidejte houby. nechte je opéct do lehce zlatava a poté přidejte zbytek másla a cibuli.
  • Když se cibulka lehce opeče, tak směs okořeňte dle svých chutí a po minutě přilijte vývar, který nechte vydusit.
  • Přilijte smetanu a nechte ji zredukovat do hustoty omáčky.
  • Houbovou omáčku z lesních hub podávejte s knedlíkem nebo těstovinami. Hodí se i opečené bramborové noky.

Video

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní jídlo, houbová omáčka
Cuisine: česká
Keyword: hřib smrkový recept, liška ametystová, liška nálevkovitá, liška obecná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close