Bramboračka s houbami recept je jedním z nejtradičnějších českých jídel, které si každý zamiluje pro jeho bohatou chuť a jednoduchou přípravu. Tato polévka je ideální pro chladné dny, kdy chcete něco sytého a zároveň výživného. V tomto receptu jsou použity ty nejlepší houby, které les nabízí – pravé hřiby smrkové, které polévce dodají klasickou houbovou chuť, a holubinka mandlová, považovaná za jednu z nejlahodnějších holubinek vůbec, která polévku krásně zjemní a dodá jí jedinečný lehce oříškový nádech.
Poctivá bramboračka je základ české kuchyně!
Těžko najdete polévku, která by byla voňavější, poctivější a více spojená s českou kuchyní než bramboračka s houbami. Její chuť mě vrací do dětství, kdy mi babička připravovala tuto jednoduchou, ale přesto chutnou polévku s hubami. Pokud však chcete tento klasický recept povýšit na novou úroveň, můj recept je tou správnou volbou! Houby, jako jsou pravé hřiby smrkové a jemné holubinky, dodají polévce nezaměnitelnou vůni a chuť, která připomíná podzimní procházky v lese.
Houby přidávají nejen bohatší chuť, ale i texturu, díky které je polévka sytější a zajímavější. Kombinace jednoduchosti brambor a komplexnosti lesních hub vytváří skutečně harmonický pokrm, který vás nejen zasytí, ale také zahřeje. Každá lžíce mé houbové bramboračky vás přenese do klidných lesů a přidává pocit pohody a spokojenosti.
Vyzkoušejte také: Jarní penízovka sametonohá v hřejivé polévce – Jarní bramboračka s houbami
Jak být zkušený houbař? Šumavská houbička vás naučí sbírat nejen hřiby
Pokud se chcete zlepšit v poznávání hub a získat cenné tipy, jak na ně v terénu, sledujte můj YouTube kanál Šumavská houbička, kde se zábavnou formou naučíte houby v lese najít, poznat a odlišit od ostatních podobných hub.
Pozn.: Šumavská houbička je certifikovaná houbařka, která se věnuje celoročnímu houbaření a je autorkou dvou úspěšných knih o houbách – houbové kuchařky a houbového průvodce pro začínající houbaře Šumavská houbička v lese.
Pokud hledáte inspiraci na další houbové recepty, nenechte si ujít mou unikátní houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Najdete v ní 107 receptů ze 36 druhů hub rozdělených podle ročních období, které vám umožní vařit z čerstvých hub po celý rok. Knihu zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Bramboračka s houbami recept
Ingredience
- 3 hrsti nakrájených lesních hub (já použila hřib smrkový a holubinku mandlovou)
- 5 středně velkých brambor
- 2 hrsti mražené polévkové zeleniny (já preferuji jemně krájenou)
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 700 ml hovězího vývaru
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- 2 lžíce másla
- koření dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, bobkový list, nové koření
- bylinky dle chuti pažitka, oregano, majoránka
Instrukce
- Do hrnce si dejte rozehřát máslo a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Restujte asi minutu a poté přisypte hladkou mouku a promíchejte, aby vznikla jíška. Tu opékejte za občasného promíchání opět minutu.
- Jíšku za stálého míchání zalijte vývarem a poté přidejte na kostičky nakrájené houby, zeleninu, všechno koření, na kostky nakrájené brambory, na hrubo nakrájený česnek, majoránku, oregano a nové koření a bobkový list.
- Vařte do změknutí brambor.
- Poté vyndejte nové koření, bobkový list a snítky bylinek.
- Servírujte posypané nasekanou pažitkou a s čerstvým chlebem.