nejlepší houbová kuchařka

Lišky ve sladkokyselém nálevu recept

309

Jestli něco miluji, pak naložené houby! Mohu je jíst k televizi, jako přílohu k masu či sýrům a také z nich přémo vařím, třeba polévky nebo houbové omáčky. Dnes vám prozradím svůj vyladěný recept na lišky ve sladkokyselém nálevu.

Lišky jsou v české kuchyni považovány z lesní poklady, bez kterých se neobejde řada tradičních receptů z hub. Samotný sběr lišek je velmi relaxační činnost, při které si vždy odpočinu, vyčistím hlavu a domů pak donesu plné koše lišek ani nevím jak! Co dělat, když máte lišky obecné nadbytek? Možností je usušení nebo zavaření do sladkokyselého nálevu.

TIP! Nemáte lišky, čas či energii na zavařování lišek? pak si je kupte, hotové a připravené k přímé spotřebě. Lišky od Šumavské houbičky ve sladkokyselém nálevu sbírané na Šumavě najdete na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz

Lišky na kyselo se hodí do teplé i studené kuchyně

Liška obecná (Cantharellus cibarius) je dobře poznatelná houba, která roste v čistých lesích opravdu hojně. Daří se jí jak v listovém, tak jehličnatém opadu. Roste po celou hlavní houbařskou sezónu a svým výrazným vzhledem láká ke sběru. Zaměnit ji lze pouze za jiné druhy lišek, které jsou všechny jedlé.

V kuchyni je liška obecná velmi ceněná. Jde o oblíbenou tržní houbu, která se hojně vykupuje do restaurací. nejčastěji se z ní vaří smetanová omáčka z lišek, nebo se přidává do polévek. Taková poctivá kulajda z lišek je u mě číslo jedna!

Lišky ve sladkokyselém nálevu se hodí jako příloha k masu, uzeninám, sýrům, na obložené chlebíčky nebo talíře. osobně používám nakládané lišky i do omáček a polévek. Zmínit musím i můj oblíbený bramborový salát s houbami.

salát s liškami
Salát s nakládanými liškami

Lišky na kyselo recept

Vynikající nakládané lišky ve sladkokyselém nálevu.

Ingredience

  • 5 kg lišek
  • 1,75 l vody
  • 500 ml 8% octu
  • 50 g soli
  • 250 g cukru
  • 4 lžičky hořčičného semínka
  • 15 kuliček černého pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy

Instrukce

  • Lišky opláchněte ve studené vodě, velké přepulte, malé nechte vcelku. Poté je ovařte 5 minut a vodu slijte. Lišky propláchnete ve studené vodě, nechte je okapat a naplňte je do vychladlých vysterilizovaných zavařovacích sklenic.
  • Smíchejte všechny ingredience na nálev a přiveďte ho k varu. Od bodu varu vařte 5 minut.
  • Lišky zalijte teplým, ne vroucím nálevem, tak aby byly lišky zcela ponořené a sklenice zavíčkujte.
  • Sklenice sterilizujte při 90 stupních Celsia 45 minut.
  • Lišky ve sladkokyselém nálevu uložte na chladné, temné místo a počkejte alespoň 14 dní, aby se uležely.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka
Kuchyně: česká
Klíčová slova: liška obecná, liška recept, lišky na kyselo, nakládané lišky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close