Hovězí po Burgundsku jednoduše připravíte i doma, stačí vám kvalitní hovězí maso, dobré červené víno a trochu trpělivosti. Tento ikonický pokrm, známý jako bœuf bourguignon, pochází z francouzské kuchyně a jeho základ tvoří šťavnaté kousky hovězího masa pomalu dušené v červeném víně s bylinkami a zeleninou. Houbová variace dodává jídlu další rozměr chuti a jemné aroma, které ocení každý gurmán. Přestože jde o luxusně působící jídlo, jeho příprava je překvapivě nenáročná, pokud si vše dobře načasujete.
Hovězí po burgundsku s houbami: Francouzská klasika ve vaší kuchyni
Co je hovězí po Burgundsku? Tento slavný pokrm spojuje bohatou chuť hovězího masa, červeného vína a hovězího vývaru, dochucených bouquet garni – směsí bylinek, jako je tymián, bobkový list a petržel. Nechybí perličková cibulka, houby a kousky slaniny, které jídlu dodávají jedinečný charakter. Francouzi často podávají bœuf bourguignon s bagetou nebo bramborami, ale skvěle se hodí i český karlovarský knedlík, který nasákne lahodnou omáčku. Za mě je ale nejlepší spojení s bramborovou kaší.

Jak zahustit hovězí po Burgundsku? Pokud máte dostatek šťávy, můžete ji zjemnit a zahustit rozdrobenou střídou bílé bagety. Stačí střídku propasírovat přes sítko přímo do omáčky a přidat trochu rajského protlaku. Ten nejenže dodá omáčce krásnou barvu, ale také ji příjemně dochutí. Vše vařte ještě několik minut, aby se chutě dokonale propojily a omáčka získala správnou konzistenci.
Jaké maso na boeuf bourguignon? Julia Child, slavná propagátorka francouzské kuchyně, doporučuje na tento pokrm různé druhy hovězího, jako je přední, zadní, kližka nebo rumpsteak. Tyto části jsou ideální pro pomalé dušení, které zaručí měkké a šťavnaté maso. Pokud chcete hovězí po Burgundsku recept ozvláštnit, podávejte jej s přílohami, jako jsou brambory ve slupce, zelené fazolky nebo knedlíky. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, výsledkem bude dokonalé spojení chutí, které nadchne každého u stolu.

Hovězí po burgundsku s houbami – Jaké houby použít?
Pro tento pokrm se skvěle hodí houby s výraznou chutí a pevnou strukturou, které vydrží delší tepelnou úpravu. Ideální volbou jsou hřiby, ryzce nebo lišky, které dodají omáčce hluboké aroma a jemnou zemitost. Pokud máte rádi zajímavé varianty, zkuste lakovku ametystovou – její krásná barva a jemná chuť pokrm ozvláštní. Běžně dostupné pečárky, neboli žampiony, jsou také vhodné, zvlášť pokud nemáte k dispozici čerstvé lesní houby.

Pokud se bojíte sbírat lesní houby, pak si pořiďte mého unikátního houbařského průvodce Šumavská houbička v lese. Kniha vás naučí 127 nejčastějších druhů hub. Propracované profily jednotlivých druhů obsahují informace, kdy a kde houbu najdete, jak poznáte, jak ji zpracovat a rovněž upozorní možné záměny. Průvodce je plný detailních fotografií a fotografií srovnávacích.


Hovězí po burgundsku recept
Ingredients
- 100 g směsi lesních hub (já použila ryzce smrkové, hřiby, lakovku ametystovou)
- 170 g hovězího zadního masa
- 1 velkou cibuli
- 4 střední mrkve
- 600 ml hovězího vývaru
- 60 ml červeného vína
- 1 lžíci olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce másla
- dle chuti koření sůl, pepř
- 2-3 snítky tymiánu
Instructions
- Pánev rozpalte. Maso osolte, opepřete a zlehka ho „pomazlete“ ze všech stran, poté ho zprudka opečte – přibližně 2 minuty z každé strany. Opečené maso dejte stranou.
- Do pánve po mase přidejte 2 lžíce másla a vsypte na větší kusy nakrájenou cibuli, mrkev a houby. Restujte asi 4 minuty, poté zalijte červeným vínem a krátce provařte.
- Obsah pánve přendejte do pekáčku a vložte i maso. Přidejte česnek a snítky tymiánu, dochuťte solí a pepřem. Vše zalijte vývarem a pečte při teplotě 160 °C asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nebude dokonale měkké. V případě potřeby podlévejte dalším vývarem.
- Upečené maso, houby a zeleninu vyjměte a výpek sceďte přes sítko.
- V pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 1 a ½ lžíce hladké mouky a připravte jíšku, kterou nechte asi 2 minuty opékat. Poté přilijte scezený výpek, promíchejte dohladka a vraťte zpět maso, houby i zeleninu. Vše nechte ještě 10 minut jemně provařit.
- Hovězí po Burgundsku s houbami podávejte s jemnou bramborovou kaší.
