nejlepší houbová kuchařka

Houbová smaženice s vejci – Hřib kovář a kozák v hlavní roli!

270

Houbová smaženice s vejci a houbami! Už cítíte tu vůni a na jazyku delikátní houbovou chuť? Pokud si chcete na smaženici s houbami a vejci pochutnat, musíte vědět, jaké houby použít! Ne každá houba se do smaženice hodí.

První letošní houbová smaženice. Máme konec května a já našla fajnového kozáka pod břízami a mladého modráka neboli hřiba kováře. Na velké vyvařování z hub to nebylo, ale na smaženici pro jednoho přesně akorát. Možná si říkáte, že smaženici není nic těžkého. Ovšem klasický recept na smaženici můžete velmi snadno zkazit použitím nevhodných hub a nebo příliš krátkou tepelnou úpravou.

Na smaženici se hodí nejen hřiby, zkazit ji mohou měkké babky

Jestli něco nemám ráda, pak to, když je ze smaženice kaše. Můj muž zase nerad, když houby nejsou dostatečně tepelně zpracované a je mu po houbové smaženici těžko.

Zasloužilý houbaři tvrdí, že na správnou smaženici je potřeba alespoň deset druhů hub. Ovšem ze zkušenosti vím, že ne vždy se dá najít tak pestrý košík hub. Osobně na smaženici využívám pravé bílé hřiby, modráky, kozáky, křemenáče, chuť vylepšuji liškami, ryzcy a holubinkami.

Ovšem použití modráka může být ožehavé v případě, že houby dostatečně nepodusíte. Platí, že například hřib kovář nebo hřib koloděj musí projít alespoň 15 minutovou tepelnou úpravou. Když modrákům dopřejete dostatek času, odmění se vám na skvělé chuti, barvě i textuře.

Unikátní houbová kuchařka od Šumavské houbičky

TIP! Nejste si jistí, jaké houby sbírat a co z nich poté vařit? Má houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 houbových receptů z 36 druhů hub. Jde o unikátní koncept, který vám prozradí tajemství celoročního houbaření.

Houbovou kuchařku zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz

Houbová smaženice s vejci a houbami

Klasický recept na smaženici s vejci a lesními houbami.
Porce 1
Čas přípravy 2 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 17 minut

Ingredience

  • 1 kus hřiba kováře
  • 1 kus kozáka březového
  • 1/2 červené cibule
  • 1 krajíc chleba
  • 1 lžíce másla
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
  • na ozdobení čerstvou pažitku nebo petrželku

Instrukce

  • Modráka a kozáka očistěte a nakrájejte na plátky nebo malé kousky.
  • V pánvi rozehřejte máslo a přidejte na drobno nakrájenou cibuli a také houby.
  • Nechte asi 3 minuty opékat, poté houby okořeňte solí, pepřem a kmínem.
  • Ztlumte plamen a nechte houby pod pokličkou dusit asi 10 minut. V případ ěpotřeby podlijte trouchou vody.
  • Houby odhrňte na stranu pánve a na volný prostor dejte trochu másla a krajíc chleba. nechte jej 2 minuty opékat a vsáknout do sebe chuť hub z pánve.
  • Chleba vyndejte a do pánve přijte vejce. Ihned je promíchejte s houbami a po minutě a půl odstavte z plotny.
  • Smaženici s houbami a vejci navrstvěte na chleba a posypte pažitkou nebo potrželkou.

Poznámka:

Jak být zdatný houbový kuchař a zkušený houbař? Odpovědí je houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni. Unikátní koncept spojuje recepty z hub a rady od zkušené a nadšené houbařky Šumavské houbičky. 
V knize nejdete 107 receptů z hub a rady, jak sbírat 36 houbových druhů, které rostou v od jara do zimy. 
Kniha v prodeji pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová smaženice, hřib kovář, hřib kovář recept, hřib recept, kozák, kozák recept, modrák recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close