Ucho jidášovo může být pro mnohé zcela neznámá houbička. Já jsem o něm věděla jen díky čínským restauracím, kde se přidává do smažených závitků, polévek nebo směsí. Vůbec by mě nenapadlo, že tuto houbičku můžu najít v našich českých, přesněji šumavských končinách! Až první mrazíky mě donutily pátrat po tzv. zimních houbách, mezi které patří i právě zmiňovaná Boltcovitka.
Po prvním šťastním nálezu (TADY), jsem pátrala ještě víc po informacích a zjistila, že jde nejen o velmi variabilní houbu pro kuchyňské využití, ale také o lék řešící mnohé zdravotní problémy.
Pozitivní účinky Jidášovo ucha
1. Podporuje a posiluje imunitní systém
2. Zlepšuje stav vaší psychiky
3. Snižuje cholesterol
4. Účinně bojuje proti kornatění cév a trombóze
5. Pomáhá při vysokém krevním tlaku
6. Vykazuje pozitivní účinky při nádorových onemocněních trávicího traktu
7. V čerstvém stavu podporuje pružnost pokožky, je tak ideální do homemade masek na obličej proti vráskám
8. Skvělý při antioxidaci organismu

Recept na výborný čaj z Ucha jidášova
Ingredience
- 30 gramů čerstvé Jidášovo ucho nebo 3g sušeného
- 1 lžička medu
Instrukce
- Očištěné a umyté ucho dáte vařit do 0,5 litru vody po dobu 15 minut (můžete pro větší intenzitu nakrájet). Pokud máte sušené ucho, nechte jej asi dvě hodiny ve stejném množství vody namáčet a tu pak nechte rovněž 15 minut vařit.
- Poté čaj slijte do konvice na čaj , oslaďte lžičkou medu (záleží na vás, jak moc máte čaj rádi oslazený. Nyní už jen stačí oblíbený hrneček, nohy hore a užívat každý doušek.
Video
Poznámka:
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni