nejlepší houbová kuchařka

Falešná dršťková polévka z kotrče kadeřavého / Jednoduchá kotrčová polévka

30.5K
SPECIALITA

Jeden hrnec nestačí, tak skvělá je!

Pokud máte rádi guláše a gulášové polévky, pak si rozhodně zamilujete i falešnou dršťkovku z kotrče kadeřavého. Jde o skvělou náhradu za dršťky, kterou s nadšením spořádají jak milovníci masa, tak i ti, kteří normálně houby nevezmou do úst. Zkrátka kotrč je tak univerzální houbou, že s ní jde v kuchyni dělat možné i nemožné a vždy to bude chutnat skvěle.

Na co si dát pozor?

Kotrč kadeřavý je v našich lesích poměrně hojně se vyskytující houbou, ale! Jako mnoho hub, i kotrč má několik druhů a také se dá snadno zaměnit s jinými houbami, které jsou nejedlé. Proto si v případě nálezu kotrč nechte ověřit v mykologické poradně, aby se vám náhodou nestalo, že budete doma s nadšením vyvářet polévku kupříkladu z nejedlých kuřátek či si domů odnesete Kotrč němcův, který je chráněný a opravdu si na něm vůbec nepochutnáte.

Falešná dršťková polévka z Kotrče kadeřavého

Jednoduchá kotrčová polévka pro milovníky masa i vegetariány.
Porce 2 lidi
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 1 hodina

Ingredience

  • 1 ks mladý, dobře očištěný Kotrč kadeřavý 
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 1 ks menší červená cibule
  • 2 ks stroužku česneku
  • 3 ks plátků slaniny
  • 1 lžíce směs koření na guláš (červená paprika, majoránka, kmín, chilli, sůl, pepř, sušený česnek)
  • 2 ks bobkových listů
  • 4 ks nové koření
  • 4 lžíce slunečnicový olej

Instrukce

  • Vymývání Kotrče kadeřavého. Když najdete kuchaři ceněnou houbu, Kotrč kadeřavý, čeká vás poměrně náročná práce s jeho vymýváním. Tento proces si můžete usnadnit tak, že Kotrč ponoříte na několik hodin do vody, aby největší nečistoty vyplavaly. Já osobně vezmu Kotrč pod proud vody do vany/sprchy, a to nejhorší odstraním tam. Pak si Kotrč nalámu na menší kusy a začnu s pečlivým vymýváním nejmenších nečistot.
    Kotrč příprava receptu
  • Do rozpáleného hrnce nalijete asi 4 lžíce slunečnicového oleje, osmažíte cibulku se slaninou.
    Příprava polévka kotrč
  • Po chvilce přidáte česnek a nakrájený Kotrč kadeřavý.
  • Necháte odpařit tekutinu a přidáte koření na guláš, chvilku restujete.
  • Zalijete hovězím vývarem, přidáte zbytek koření (bobkový list, nové koření) a polévku vaříte do změknutí Kotrče. Já v tomto případě měla opravdu mladý kus Kotrče kadeřavého, tudíž postačilo cca 20 minut varu.
    Tip! Pokud máte radši hustší polévky, můžete zahustit máslovou jíškou.
    Příprava polévky kotrč kadeřavý
  • Polévku podávejte s čerstvým chlebem, nebo jen tak…
    Uvidíte, že Kotrčovou polévku si zamilujete po první lžíci a po dojedení prvního talíře, poběžíte do lesa v naději, že najdete další Kotrč. U mě tomu nebylo jinak.
    Příprava polévky z kotrče

Video

Poznámka:

Jak poznat Kotrč kadeřavý? 

Kotrč najdete nejčastěji u kořenů borovic, méně častěji ve smrkovém lese. Jde o houbu, která je mnohonásobně rozvětvená a jednotlivé větévky jsou na omak masité, na konci zkadeřené. Mladé Kotrče jsou světlé, žlutobílé, starší plodnice mohou být až okrově nahnědlé. Kotrč kadeřavý poznáte i podle jeho velmi příjemné, lehce oříškové vůně.
Chod: polévka
Klíčová slova: držkovka z kotrče, falešná držkovka, kotrč kadeřavý, kotrčová držkovka

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni

Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close