Luxusní recept – Hlíva královská s vepřovou panenkou, pečeným bramborem a česnekem

1K
SPECIALITA

Měkoučká panenka se vám bude spolu s krémovou Hlívou královskou rozplývat na jazyku.

Jestli něco ráda vařím, pak je to vepřová panenka. Minutková záležitost, která se dle mého nedá zkazit a všechny milovníky masa oslní. Když k tomu navíc připravím krémovou Hlívu královskou a pečené brambory s česnekem, je o velkou pochvalu od stolu postaráno. Vyzkoušejte jednoduchý a přitom luxusní pokrm s Hlívou máčkovou.

Hlíva královská (Pleurotus eryngii) je v obchodem dostupná houba, která si s masem perfektně rozumí, ale v klidu si vystačí i sama. Chuťově i konzistencí můžete lehce připomínat Hřiba smrkového, tudíž se nemusí bát odmítavého postoje ze strany strávníků.

Co se divoké Hlívy týká, zatím jsem našla pouze Hlívu ústřičnou, ale i kupovaná Hlíva královská byla skvělá, i když mi tam trošku ta houbařská radost chyběla.

TIP! Nejednoduší recept Hlíva ústřičnáDokonalé topinky s Hlívou ústřičnou

Hlíva královská s vepřovou panenkou, pečeným bramborem a česnekem

Jednoduché spojení, které oslní milovníky masa a krémových hub.
Porce 1
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
40 minut

Ingredience

  • 1 ks Hlíva královská
  • 3 špalíčky vepřové panenky v pokojové teplotě
  • 3 ks brambor
  • 1 palička česneku
  • 1 ks menší červené cibule
  • 2 lžíce másla
  • dle potřeby olivový olej na pečení a potření masa
  • 3 lžíce smetany
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu
  • koření sůl, pepř, kmín, grilovací koření
  • bylinky čerstvá petrželka

Instrukce

  • Připravíme si všechny suroviny.
    Hlíva královská recept
  • Celé brambory omyjte, osušte a překrojte podélně na poloviny. Zasypte grilovacím kořením, kmínem, pocákejte olivovým olejem a promíchejte, aby se brambory v koření rovnoměrně obalily.
  • Dále si nakrájejte oloupanou cibuli na čtvrtky. Z paličky česneku seřízněte vršek. Připdejte na k bramborám a zakápněte olivovým olejem. pečte do změknutí brambor, cca 20 – 25 minut na 180 stupňů.
  • Nyní je čas na přípravu Hlívy. Omytou houbu si nakrájejte na tenké plátky.
  • Odblaněnou panenku si nakrájejte na stejně velké špalíčky. Do ruky si nalijte olivový olej a každý kousek pečlivě pomazlete, aby každá strana masa byla naolejovaná.
  • Mezitím si rozpalte pánev tak, že se z ní začne lehce kouřit. Maso zprudka opékejte z každé strany 2-3 minuty.
  • Připravte si alobal a opečené maso do něj spolu s plátkem másla zabalte.
  • Na výpeku s masa rozpusťte máslo a na něm začněte restovat plátky z Hlívy. po asi 4 minutách přilijte smetanu, zasypte strouhaným parmezánem a odstavte z plotny.
  • Nyní vyndejte upečené brambory, které posypete nasekanou petrželkou.
  • Maso vyndejte z alobalu na talíř, dostatečně osolte a opepřete. Naservírujte brambory, pečený česnek, cibuli a nakonec krémovou Hlívu královskou. Šťávu z masa, která vám zbyla v alobalu vylijte na panenku.

Video

Poznámka:

Jste milovníky vepřové panenky? Vyzkoušejte i další můj recept tentokrát s Liškou obecnou – Vepřová panenka s liškovou omáčkou a brambory Hasselback.
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: hlíva, hlíva královská, hlíva máčková, hlíva recept, vepřová panenka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close