Jestli něco ráda vařím, pak je to vepřová panenka. Minutková záležitost, která se dle mého nedá zkazit a všechny milovníky masa oslní. Když k tomu navíc připravím krémovou Hlívu královskou a pečené brambory s česnekem, je o velkou pochvalu od stolu postaráno. Vyzkoušejte jednoduchý a přitom luxusní pokrm s Hlívou máčkovou.
Hlíva královská (Pleurotus eryngii) je v obchodem dostupná houba, která si s masem perfektně rozumí, ale v klidu si vystačí i sama. Chuťově i konzistencí můžete lehce připomínat Hřiba smrkového, tudíž se nemusí bát odmítavého postoje ze strany strávníků.
Co se divoké Hlívy týká, zatím jsem našla pouze Hlívu ústřičnou, ale i kupovaná Hlíva královská byla skvělá, i když mi tam trošku ta houbařská radost chyběla.
TIP! Nejednoduší recept Hlíva ústřičná – Dokonalé topinky s Hlívou ústřičnou

Hlíva královská s vepřovou panenkou, pečeným bramborem a česnekem
Ingredience
- 1 ks Hlíva královská
- 3 špalíčky vepřové panenky v pokojové teplotě
- 3 ks brambor
- 1 palička česneku
- 1 ks menší červené cibule
- 2 lžíce másla
- dle potřeby olivový olej na pečení a potření masa
- 3 lžíce smetany
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- koření sůl, pepř, kmín, grilovací koření
- bylinky čerstvá petrželka
Instrukce
- Připravíme si všechny suroviny.
- Celé brambory omyjte, osušte a překrojte podélně na poloviny. Zasypte grilovacím kořením, kmínem, pocákejte olivovým olejem a promíchejte, aby se brambory v koření rovnoměrně obalily.
- Dále si nakrájejte oloupanou cibuli na čtvrtky. Z paličky česneku seřízněte vršek. Připdejte na k bramborám a zakápněte olivovým olejem. pečte do změknutí brambor, cca 20 – 25 minut na 180 stupňů.
- Nyní je čas na přípravu Hlívy. Omytou houbu si nakrájejte na tenké plátky.
- Odblaněnou panenku si nakrájejte na stejně velké špalíčky. Do ruky si nalijte olivový olej a každý kousek pečlivě pomazlete, aby každá strana masa byla naolejovaná.
- Mezitím si rozpalte pánev tak, že se z ní začne lehce kouřit. Maso zprudka opékejte z každé strany 2-3 minuty.
- Připravte si alobal a opečené maso do něj spolu s plátkem másla zabalte.
- Na výpeku s masa rozpusťte máslo a na něm začněte restovat plátky z Hlívy. po asi 4 minutách přilijte smetanu, zasypte strouhaným parmezánem a odstavte z plotny.
- Nyní vyndejte upečené brambory, které posypete nasekanou petrželkou.
- Maso vyndejte z alobalu na talíř, dostatečně osolte a opepřete. Naservírujte brambory, pečený česnek, cibuli a nakonec krémovou Hlívu královskou. Šťávu z masa, která vám zbyla v alobalu vylijte na panenku.