Začaly chladné dny, a to já pak nemohu být bez teplých polévek. Jednou takovou klasikou v mé misce je kyselo s houbami. Je to polévka velmi prostá, ale plná chuti, sytá a za pár korun. Jak si takové kyselo s houbami udělat? Mám pro vás jednoduchý recept na houbové kyselo!
Po posledním kapitálním úlovku křemenáče březového, jste se mě často ptali, jaké jídlo z křemenáčů vařím? Já ráda křemenáče kombinuji s dalšími druhy hub, ale dnes vám ukážu, že i samotný křemenáč může v jídle zazářit. Uvařila jsem z něj celý hrnec dokonalé polévky z hub. Mé houbové kyselo zvládne uvařit úplně každý a vždy je to vaření se zaručeným výsledkem.
Jak připravit křemenáče?
Křemenáč je oblíbená houba, která se používá do tradičních receptů na smaženice, do houbových gulášů a rovněž i houbových omáček. Křemenáč je velmi voňavá houba, ale chuťově tolik nevyniká, proto se hodí jej používat s dalšími druhy hub. Já z něj ráda dělám houbovou paštiku, guláš a hodí se i do houbových těstovin.
Křemenáč lze i sušit a zamrazovat. Pokud máte nadbytek, dají se křemenáče naložit do octa či sladkokyselého nálevu.
Houbové kyselo s bramborem
Ingredience
- 3-4 středně velké čerstvé křemenáče
- 1 velký uvařený brambor ve slupce
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 750 ml vody/ vývaru
- 2 ks vejce
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- dle chuti sůl, pepř, kmín, ocet, cukr
Instrukce
- Křemenáče si očistěte a nakrájejte na plátky nebo menší kousky.
- V hrnci si rozehřejte větší lžíci másla a houby na něm krátce orestujte. Poté přidejte sůl, pepř, kmín. Promíchejte a houby shrňte v hrnci stranou.
- Na vzniklém prostoru rozehřejte zbytek másla a přidejte mouku. Promíchejte v máslovou jíšku a nechte 2 minuty opéct. Poté promíchejte s houbami.
- Za stálého míchání přilijte po částech vodu. Vařte na mírném plameni asi 10 minut.
- Přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a nechte minutu pomalu provářet.
- Mezitím si oloupejte brambor a rozkrojte ho podélně na polovinu. Pokud je studený, dejte ho ohřát do mikrovlnky.
- Poté do polévky vyklepněte dvě vajíčka a nechte cca 4 minuty na velmi mírném plameni vejce udělat tak, aby uvnitř zůstaly krémové. Na závěr polévku dochuťte octem a případně cukrem.
- Houbové kyselo servírujte s vajíčkem, bramborem, pažitkou a čerstvým chlebem.