nejlepší houbová kuchařka

Houbové kyselo s bramborem – Jednoduché kyselo s houbami!

444

Začaly chladné dny, a to já pak nemohu být bez teplých polévek. Jednou takovou klasikou v mé misce je kyselo s houbami. Je to polévka velmi prostá, ale plná chuti, sytá a za pár korun. Jak si takové kyselo s houbami udělat? Mám pro vás jednoduchý recept na houbové kyselo!

Po posledním kapitálním úlovku křemenáče březového, jste se mě často ptali, jaké jídlo z křemenáčů vařím? Já ráda křemenáče kombinuji s dalšími druhy hub, ale dnes vám ukážu, že i samotný křemenáč může v jídle zazářit. Uvařila jsem z něj celý hrnec dokonalé polévky z hub. Mé houbové kyselo zvládne uvařit úplně každý a vždy je to vaření se zaručeným výsledkem.

Jak připravit křemenáče?

Křemenáč je oblíbená houba, která se používá do tradičních receptů na smaženice, do houbových gulášů a rovněž i houbových omáček. Křemenáč je velmi voňavá houba, ale chuťově tolik nevyniká, proto se hodí jej používat s dalšími druhy hub. Já z něj ráda dělám houbovou paštiku, guláš a hodí se i do houbových těstovin.

Křemenáč lze i sušit a zamrazovat. Pokud máte nadbytek, dají se křemenáče naložit do octa či sladkokyselého nálevu.

Houbové kyselo s bramborem

Vynikající recept na nejlepší kyselo s houbami. Jedna miska stačit nebude!
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 3-4 středně velké čerstvé křemenáče
  • 1 velký uvařený brambor ve slupce
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 750 ml vody/ vývaru
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, kmín, ocet, cukr

Instrukce

  • Křemenáče si očistěte a nakrájejte na plátky nebo menší kousky.
  • V hrnci si rozehřejte větší lžíci másla a houby na něm krátce orestujte. Poté přidejte sůl, pepř, kmín. Promíchejte a houby shrňte v hrnci stranou.
  • Na vzniklém prostoru rozehřejte zbytek másla a přidejte mouku. Promíchejte v máslovou jíšku a nechte 2 minuty opéct. Poté promíchejte s houbami.
  • Za stálého míchání přilijte po částech vodu. Vařte na mírném plameni asi 10 minut.
  • Přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a nechte minutu pomalu provářet.
  • Mezitím si oloupejte brambor a rozkrojte ho podélně na polovinu. Pokud je studený, dejte ho ohřát do mikrovlnky.
  • Poté do polévky vyklepněte dvě vajíčka a nechte cca 4 minuty na velmi mírném plameni vejce udělat tak, aby uvnitř zůstaly krémové. Na závěr polévku dochuťte octem a případně cukrem.
  • Houbové kyselo servírujte s vajíčkem, bramborem, pažitkou a čerstvým chlebem.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, houbová polévka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová polévka, houbové kyselo, křemenáč recept, kyselo s houbami

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close