Když člověk najde kotrč, pravděpodobně si z něj udělá falešnou dršťkovou polévku z kotrče. Ale pokud ho najde dost, má prostor pro další recepty z kotrče. Já doporučuji vyzkoušet kotrč v těstíčku. Je to rychle hotové a neuvěřitelně žravé jídlo z hub.
Kotrč kadeřavý je zvláštní houba, která připomíná květák nebo mozek. Kotrč lze najít během léta a podzimu u pat borovic. Na pohled možná lehce odpudivá houba je gurmánsky ceněná surovina. Z kotrče se dělají luxusní jídla v nejlepších restauracích, v domácích podmínkách si houbaři nejčastěji vaří dršťkovou z kotrče.
Tip! Vyzkoušeli jste někdy dokonalou smetanovou omáčku z kotrče kaděřavého?
Najít kotrč není těžké, stačí vědět, že roste u borovic!
Pokud jste tuto lahodnou houbu ještě nenašli, zkuste se podívat na mé tipy a rady. Ve svých houbařských videích na youtube kanále Šumavská houbička ukazuji, jak kotrč najít, jak ho poznat, jak ho odlišit od jiných nejedlých druhů kotrčů (př. kotrč Němcův) i jak kotrč vyčistit.
Křupavý kotrč v těstíčku
Ingredience
- 6 plátků kotrče kadeřavého
- 200 ml piva
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného)
- 5 lžic hladké mouky
- dle chuti sůl, pepř popřípadě jiné oblíbené koření
Instrukce
- Nejdříve si nakrájejte kotrč na plátky a ty pak pod tekoucí vodou pomocí kartáčku opatrně očistěte. Poté nechte okapat.
- V misce si smíchejte mletou papriku, škrob, kypřící prášek, sůl a pepř. Přilijte pivo a pečlivě promíchejte. Poté přidávejte po částech hladkou mouku. Pečlivě vymíchejte hladké hustší těstíčko.
- Kotrč kadeřavý v těstíčku obalte z obou stran a poté smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
- Smažený kotrč v těstíčku podávejte s oblíbenou omáčkou a zeleninou.