Smrže (Morchella esculenta) jsou velmi ceněné jarní houby, které vám přinesou neskutečný gurmánský zážitek. Zkuste smrže spojit s krémovou lučinou a svěžím mladým špenátem. Jednoduchý recept na smrže nelze zkazit!
Smrže je poměrně náročné najít. Rostou na jaře, od dubna do května, v listnatých lesích a hájích, u potoků, cest, na zahradách i parcích. Jeho vzhled je velmi zvláštní, hlava houby připomíná včelí plástev a vzhledem k tolika prohlubním, je třeba houbu velmi pečlivě vyčistit pod tekoucí vodou.
Smrže nejvíce vyniknou v kombinaci s jemnými surovinami. Čerstvá jarní zelenina, jako je chřest či špenát si se smrži velmi dobře rozumí. Když k tomu navíc přidáte křupavé pečivo a krémovou lučinu, máte o lahodnou večeři postaráno.
Uvařte si také! Jednoduché, delikátní Smrže na másle s bylinkovo-bramborovou kaší
Smrže na topince s krémovou lučinou a čerstvým špenátem
Ingredience
- 3 ks čerstvých Smržů obecných
- 2 hrsti čerstvého mladého špenátu
- 2 lžíce másla
- 1/2 balení lučiny nebo krémového sýru
- 1 krajíc chleba
- 1 ks jarní cibulky
- koření sůl, pepř, mletý kmín
Instrukce
- Připravte si všechny ingredience.
- Smrže si pečlivě očistíme od všech nečistot. Poté nakrájíme na silnější kolečka.
- Rozpálíme si pánev a na másle krátce orestujeme na jemno nakrájenou jarní cibulku.
- Poté přidáme kolečka smržů a alespoň 5 minut restujeme.
- Poté odhrneme houby na stranu pánve a velmi krátce orestujeme listy špenátu.
- Promícháme, osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín.
- Mezitím si v toastovači nebo na suché pánvi opečeme chléb do křupava.
- Topinku namažeme krémovou lučinou a zasypeme houbami se špenátem.