Smrž obecný recept – Smrže na topince s lučinou a špenátem

837
SPECIALITA

Smrže na křupavém pečivu s lučinou a špenátem. Mňam!

Smrže (Morchella esculenta) jsou velmi ceněné jarní houby, které vám přinesou neskutečný gurmánský zážitek. Zkuste smrže spojit s krémovou lučinou a svěžím mladým špenátem. Jednoduchý recept na smrže nelze zkazit!

Smrže je poměrně náročné najít. Rostou na jaře, od dubna do května, v listnatých lesích a hájích, u potoků, cest, na zahradách i parcích. Jeho vzhled je velmi zvláštní, hlava houby připomíná včelí plástev a vzhledem k tolika prohlubním, je třeba houbu velmi pečlivě vyčistit pod tekoucí vodou.

Smrže nejvíce vyniknou v kombinaci s jemnými surovinami. Čerstvá jarní zelenina, jako je chřest či špenát si se smrži velmi dobře rozumí. Když k tomu navíc přidáte křupavé pečivo a krémovou lučinu, máte o lahodnou večeři postaráno.

Uvařte si také! Jednoduché, delikátní Smrže na másle s bylinkovo-bramborovou kaší

Smrže na topince s krémovou lučinou a čerstvým špenátem

Jednoduchá kombinace výrazných smržů a jemné lučiny s čerstvým špenátem.
Porce 1
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 3 ks čerstvých Smržů obecných
  • 2 hrsti čerstvého mladého špenátu
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 balení lučiny nebo krémového sýru
  • 1 krajíc chleba
  • 1 ks jarní cibulky
  • koření sůl, pepř, mletý kmín

Instrukce

  • Připravte si všechny ingredience.
    smrž obecný na topince
  • Smrže si pečlivě očistíme od všech nečistot. Poté nakrájíme na silnější kolečka.
  • Rozpálíme si pánev a na másle krátce orestujeme na jemno nakrájenou jarní cibulku.
  • Poté přidáme kolečka smržů a alespoň 5 minut restujeme.
  • Poté odhrneme houby na stranu pánve a velmi krátce orestujeme listy špenátu.
  • Promícháme, osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín.
  • Mezitím si v toastovači nebo na suché pánvi opečeme chléb do křupava.
  • Topinku namažeme krémovou lučinou a zasypeme houbami se špenátem.

Video

Poznámka:

Smrže není úplně snadné najít. Pomohu vám s jejich hledáním i rozpoznáním. Podívejte se na mé houbařské video, kde rostou Smrži
Chod: chuťovka, hlavní chod, hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbové topinky, recept na smrže, smrž obecný, smrž recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close