Smrž recept polévka – Bramborový krém se smrži a slaninou

692
SPECIALITA

V jednoduchosti je síla! Houbová polévka se smrži vás o tom přesvědčí.

Smrži jsou velmi výrazné houby, které si rozumí s jemnými surovinami. Bramborová polévka je velmi syté klasické jídlo, které se díky smržům dostává na úroveň luxusního pokrmu. Křupavou složkou je pak vysmažená slanina do křupava. Vyzkoušejte jednoduchou bramborovou polévku se Smrži obecnými (Morchella esculenta).

Smrž obecný je nejrozšířenějším druhem smržů v České republice. Jde o restauracemi ceněnou houbu, která se vykupuje za zhruba jeden tisíc za kilogram. Pokud máte štěstí a víte, kde smrži rostou, můžete si smrže najít a uvařit luxusní jídla u sebe doma.

Vyzkoušejte lahodný pokrm se smrži! Smrži na másle s bylinkovo-bramborovou kaší

Bramborová polévka se smrži a slaninou

Vydatný bramborový krém se smrži a křupavou slaninou.
Porce 4
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Ingredience

  • 2-5 ks Smržů obecných
  • 4-5 ks brambor
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1 ks jarní cibulka
  • 1 lžíce másla
  • koření bobkový list, nové koření, sůl, pepř, drcený kmín
  • 3 plátky slaniny

Instrukce

  • Nejdříve si omyjte smrže, nejlépe to jde pod tekoucí vodou. Popřípadě použijte jemný kartáček. Poté nakrájejte na silnější kolečka.
  • Brambory oloupejte na nakrájejte na menší kostičky.
  • Bílou část jarní cibulky nakrájejte na drobno. Část natě si nechte na ozdobení polévky, zbytek budete vařit v polévce vcelku.
  • V hlubším hrnci si rozehřejte máslo a krátce na něm orestujte cibulku. Po minutě přidejte smrže a nechte je také chvilku restovat. Pár koleček hub si nechte stranou.
  • Přisypte brambory.
  • Zalijte vývarem. Přidejte koření. Vařte do změknutí brambor.
  • Mezitím si v pánvičce nechte dokřupava vysmažit plátky slaniny a orestujte pár koleček smržů. Houby restujte na výpeku ze slaniny, dle potřeby přidejte máslo.
    smrže na másle
  • Po uvaření brambor, vyjměte bobkový list a nové koření. Polévku rozmixujte v jemný krém.
  • Bramborový krém nalijte do misky, ozdobte orestovanými kolečky smržů, křupavou slaninou a jarní cibulkou.

Video

Poznámka:

Smrž obecný (Morchella esculenta) – jak ho poznat a kde roste? Své houbařské zkušenosti vám předávám na svém youtube kanále Šumavská houbička.
Chod: hlavní chod, oběd, polévka, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová polévka, polévka se smrži, smrž obecný, smrž recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close