nejlepší houbová kuchařka

Chřestová polévka se smrži – Smrže recept

200

Vynikající chřestová polévka se smrži vás příjemně zasytí a je hotová opravdu za chvilku. Naučte se jarní krémovou polévku doplněnou o luxusní smrže. Vyzkoušejte můj recept!

Smrže jsou vynikající jarní houby, které se v jarní sezóně objevují v přírodě i naši zahradě. V restauracích se často objevuje na menu spolu s čerstvým chřestem. Já osobně jsem si zamilovala kombinaci voňavých smržů s křupavým chřestem v lahodné krémové polévce. Ale vyzkoušet můžete i kombinaci chřestu a smržů s těstovinami.

TIP! Zkuste smržovou omáčku s opečenými bramborami.

Chřestová polévka se smrži

Porce 3
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 4 ks čerstvých smržů
  • 8 stonků zeleného chřestu
  • 5 středních brambor
  • 700 ml libovolného vývaru (já použila hovězí)
  • 80 ml 33% smetany
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
  • čerstvé bylinky rozmarýn, pažitka, oregano

Instrukce

  • Smrže očistěte a jednoho nakrájejte na kousky. Zbytek přepulte podélně.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Stonkům chřestu odlámejte tuhé konce. Hlavičky si odlamte a dejte stranou. Zbytek chřestu nakrájejte na kousky.
  • V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte orestovat cibuli, jeden kousek nakrájeného smrže a chřest bez hlaviček.
  • Po asi 3 minutách přidájte nakrájené brambory.
  • Zalijte vývarem a přidejte koření a bylinky dle chuti. Nechte vařit do změknutí brambor.
  • Mezitím si v pánvi rozehřejte zbytek másla a na něm z obou stran opečte smrže do zlatova. Poté nalijte trochu vývaru a přidejte hlavičky chřestu. Přiklopte pokličkou a nechte tekutinu vydusit. Poté dejte houby a chřest stranou.
  • Hotovou polévku rozmixujte, v případě potřeby nařeďte ještě vývarem.
  • Přidejte smetanu a nechte ještě chvilku pomalu provařit.
  • Chřestovou polévku nalijte do talíře, ozdobte kousky opečeného smrže, hlavičky chřestu. Zasypte nakrájenou pažitkou, pokapejte olivovým olejem, okořeňte pepřem a nalijte trochu smetany.
  • Podávejte nejlépe s křupavým pečivem.

Video

Poznámka:

Vynikající houbové recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha obsahuje také praktické návody, jak celoročně houbařit. 
V kuchařce najdete 107 houbových receptů z 36 druhů hub
Knížku si zakoupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová polévka, recept na smrže, smrž recept, smrže recept, smrži recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close