Čirůvka májovka recept – Lahodná omáčka z Májovek a opečený brambor

886
SPECIALITA

Nejvoňavější houba jarních luk, parků a lesních cest v lahodné houbové omáčce.

Čirůvka májovka je jedna z nejvoňavějších hub, co můžete v jarní přírodě najít. Uvařte si z ní vynikající omáčku s opečenými brambory. Jednoduchá a tak dobrá!

Čirůvka májovku (Calocybe gambosa) si zamilujete po prvním ochutnání. Už její moučná vůně osloví vaše smysly, po ochutnání této houbě propadnete a budete se vydávat pro stále další a další košíky Májovek. U mě tomu nebylo jinak. Vaření s Májovkou je snadné, je velmi dobře použitelná v klasických receptech na houbové omáčky, houbové topinky a nejrůznější směsi z hub.

Čirůvku májovku hledejte v trávě od dubna do června. Zbarvení může být od krémově bílé, do hořčičně žluté barvy. Má husté lupeny připomínající zavřenou knihu. Čirůvka májovka může být často červivá.

Lahodná omáčka z Májovek a pečený brambor

Houbová omáčka z voňavé čirůvky májovky s opečeným bramborem.
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Ingredience

  • 5 hrstí čerstvé Čirůvky májovky
  • 5 ks větších brambor
  • 2 dcl zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany 18%
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks jarní cibulka s natí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • dle chuti kmín, sůl

Instrukce

  • Nejdříve si omyjte brambory a nakrájejte na půl měsíčky.
    čirůvka májovka recept
  • Vyskládejte je do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, osolte a posypte celým kmínem. Dejte péct na cca 30 minut na 170 stupňů Celsia.
    čirůvka májovka recept
  • Čirůvky májovky omyjte, očistěte. Nakrájejte na tenké plátky.
    čirůvka májovka krájení
  • Jarní cibulku nakrájejte na drobno.
    čirůvka májovka
  • Rozpalte si hlubší pánev a rozehřejte máslo. Na něm krátce orestujte jarní cibulku.
  • Přidejte nakrájenou Májovku. Restujte asi pět minut dokud se nevyvaří voda, kterou houby pustí.
  • Poté přilijte vývar a přisypte kmín. Nechte vařit 10 minut.
  • Nyní přilijte smetanu. Nechte zredukovat do vámi požadované hustoty a podávejte.
  • Podávejte s pečenými brambory, posypané pažitkou nebo nakrájenou natí jarní cibulky.

Video

Poznámka:

Čirůvka májovka je ceněná jarní houba s velmi výraznou vůni a příjemnou houbovou chutí. Naučte se Čirůvku májovku (Calocybe gambosa) sbírat, své houbařské zkušenosti vám předám v tomto videu
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: čirůvka, čirůvka májovka, čirůvka recept, houbová omáčka, omáčka z hub

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close