nejlepší houbová kuchařka

Kačenka česká recept – Velikonoční houbová nádivka

163

Jestli něco miluji na období Velikonoc, pak je to velikonoční nádivka a růst kačenky české. Když pak spojím tyto dvě věci, jsem na na vrcholu blaha. Spokojeně se cpu houbovou nádivkou z kačenky české a ani mi nevadí, že dostávám od koledujících pomlázkou přes zadek :).

Kačenka česká je je delikátní jarní houba, která roste v listovém opadu pod osikou, topoly, trnkami a v blízkostí třešní. Její růst netrvá dlouho, proto od března do května obcházím vytipovaná místa a snažím se najít co nejvíce této houbové lahůdky.

Pozor! Kačenka česká je jedlá, výtečná houba, ale malému procentu lidí může způsobit alergii/ intoleranci, která se projevuje jednodenním či dvoudenním zvracením či střevními obtížemi. První ochutnávání by tak mělo být po malém množství této houby.

Kačenka česká TOP recepty

Kačenku českou přidávám do mnoha receptů a vždy je to velká dobrota. Pokud se vám podaří kačenku českou najít, pak rozhodně vyzkoušejte smetanovou omáčku se steakem, plněné kačenky české nebo kačenku českou na topince. Všechny mé recepty najdete v houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni nebo na mých youtube kanálech Šumavská houbička nebo Šumavská houbička v kuchyni.

Houbová nádivka z kačenky české

Kačenka česká recept, který musíte vyzkoušet!
Porce 4
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut

Ingredience

  • 6-8 kousků kačenky české (Verpa bohemica)
  • 3 starší housky
  • 150 ml mléka
  • 1/2 červené cibule
  • 6 plátků slaniny
  • 3 lžíce másla
  • 3 celá vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst mladých kopřiv
  • 1 hrst čerstvé pažitky
  • dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 50 ml hovězího vývaru (nemusí být)

Instrukce

  • Očištěné kačenky české nakrájejte na malé kousky. Slaninu a cibulku nakrájejte na drobno. Stejně tak česnek. Housky nakrájejte na kostičky.
  • Kostičky housek dejte do hlubší mísy a zalijte mlékem.
  • Slaninu a cibulku dejte na lžíci másla orestovat do lehce křupava. Poté dejte stranou.
  • Kačenky dejte spolu se lžící másla do pánve a nechte chvilku restovat. Osolte, opepřete a poté nechte pod pokličkou 10 minut dusit. Na závěr přilijte vývar a nechte ho minutu prohřát.
  • Mezitím dejte k houskám do mísy orestovanou slaninu s cibulkou, česnek, na drobno nakrájenou pažitku a kopřivy. Také přidejte tři žloutky, sůl, pepř a nastrouhejte větší špetku muškátového oříšku.
  • Bílky ušlehejte v tuhý sníh.
  • Hotové kačenky s vývarem přilijte do mísy a pečlivě promíchejte.
  • Opatrně vmíchejte bílkový sníh a nádivkovou směs přendejte do máslem vymazané formy.
  • Dejte péct na 180 stupňů Celsia na 30 – 40 minut.
  • Hotovou nádivku nechte lehce zchladnout a poté podávejte samostatně se salátkem nebo s vařeným bramborema pečeným kuřetem.

Video

Poznámka:

Vynikající recepty z hub a mé rady, jak celoročně houbařit, najdete v houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni
Knihu zakoupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová nádivka, kačenka česká, kačenka česká recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close