Kačenka česká recept – Delikátní Verpa bohemica na topince

548
SPECIALITA

Delikátní Kačenka česká se slaninou na křupavé topince.

Od března do dubna můžete v českých hájích a lužních lesích pod osikami, olšemi a nejčastěji trnkami (au, au!) najít nejchutnější jarní houbu – Kačenku českou (Verpa bohemica). Její chuť je mnohými oslavována jako něco, co vám už v prosinci nedá spát. Proto najdete-li Kačenku českou, neváhejte, sbírejte a bužírujte!

Jelikož já jsem na pořádné ”kačenkoviště” neměla příliš štěstí, budu vařit pouze z jedné Kačenky české! Recept však sklidil úspěch a jeho výhoda je, že se dá použít jak na plný koš Kačenek, tak na jednu úžasnou houbovou jednohubku.

Video, jak najít Kačenku českou (Verpa bohemica) najdete na mém youtube kanálu Šumavská houbička.

Kačenka česká na slaninové topince

Jednoduchá kombinace vynikající Kačenky české, slaniny a křupavého pečiva.
Porce 1
Čas přípravy 3 minut
Čas vaření 8 minut
Celkový čas 11 minut

Ingredience

  • Kačenka česká
  • 1-3 plátek slaniny
  • 1-2 ks jarní cibulky
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks bagety

Instrukce

  • Kačenku českou je třeba očistit od případných nečistot. Zejména zvrásněný klobouk je lapačem nečistot. Těch se zbavíte proudem vody a jemným kartáčkem. Poté kačenku nakrájejte na menší kousky.
    verpa bohemica recept
  • Bílé konce jarní cibulky nakrájejte na jemno. Slaninu na menší širší plátky.
    verpa bohemica recept
  • Na rozpálené pánvi osmažte slaninu do křupava.
    verpa bohemica recept
  • Na výpeku ze slaniny krátce orestujte cibulku, přidejte máslo a Kačenku českou.
    verpa bohemica recept
  • Restujte cca 5 minut. Kačenka je jemná houba tudíž ji nemusíte na pánvi mučit příliš dlouho. Zvláště pokud nemáte pánev plnou hub, ale spíš zeje prázdnotou.
    verpa bohemica recept
  • Mezitím si připravte na suché pánvi nebo v toastovači křupavou topinku.
    verpa bohemica recept
  • Na pečivo naservírujte slaninu a poté orestované houby s cibulkou. Ozdobte kouskem natě jarní cibulky.
    verpa bohemica recept

Video

Poznámka:

Pozor! Pokud ochutnáváte Kačenku českou poprvé, je třeba jíst ji s velkou opatrností. U někoho může vzniknout alergie na tuto houbu, kterou doprovází zvracení a nevolnost. Více informací najdete v mém houbařském videu o Kačence české
Chod: chuťovka
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová topinka, kačenka česká, topinka s houbami

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close