nejlepší houbová kuchařka

Hovězí steak a omáčka ze sušených hub – Dokonalost na talíři

4.3K
SPECIALITA

Dokonale opečený steak a krémová smetanová omáčka ze sušených hub.

V jednoduchosti je krása. A tak se o ni snažím při každém vaření. Základní suroviny, jednoduché kombinace, to je u mě základ kuchařského úspěchu. Představuji vám své eso v rukávu, když nemám moc času a potřebuji udělat jídlo, které udělá ”wow efekt” pro oko i jazyk strávníka. Hovězí steak a nejjednodušší omáčka ze sušených hub, v tomto případě hřibů smrkových.

Maso na pánvi dělám stále stejným způsobem, ať se jedná o hovězí nebo vepřové. Maso nechám ideálně hodinku v pokojové teplotě, pomazlím ho v oleji a pak zprudka smažím ze všech stran. Právě tak zůstane maso plné šťávy a na povrchu je opečené a láká k zaříznutí.

Co se týká přílohy zvolila jsem brambory Hasselback, které jsou rychlovka a chutnají každému. Jsou navíc plněné dalšími sušenými hřiby, takže houbová chuť je ještě více umocněná a je to vše tak nějak pěkně propojené. Recept na houbové brambory Hasselback najdete TADY.

Uvařte si také! Liškovou omáčku z čerstvých Lišek obecných.

Hovězí steak a houbová omáčka ze sušených hub

Delikátní spojení hub a šťavnatého masa. Na toto jídlo jen tak nezapomenete!
Porce 1
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Ingredience

  • 1 plátek hovězího steaku
  • 2 hrsti sušených hub (Hřib smrkový)
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • koření sůl, pepř

Instrukce

  • Připravíme si všechny ingredience.
    příprava ingrediencí
  • Hovězí steak ideálně pokojové teploty pomazlíme v olivovém oleji.
  • Sušené houby rozmixujeme v mixéru na jemný prášek.
    sušené houby
  • Rozpálíme si pánev tak, aby se z ní začalo lehce kouřit. Steak začneme opékat ze všech stran. Délka opékání jedné strany záleží na tloušťce steaku. Takto vysoký (2-3 cm) opékám cca dvě až tři minuty z každé strany. Pokud máte steak užší, toto propečení stačí. Vyšší steak jsem tentokrát dala ještě na 4 minuty do trouby k bramborám Hasselback. Po upečení je třeba nechat maso odpočinout zhruba 10 minut na talíři.
  • Zatímco maso odpočívá, připravíme si omáčku. Do pánve po opečení steaku nalijeme smetanu a přisypeme prášek ze sušených hub. Promícháme a necháme vyvařit omáčku v hustotu, která nám vyhovuje.
    houbová omáčka
  • Omáčku ze sušených hub nalijeme na talíř. Steak nakrájíme na plátky a položíme na omáčku. Steak bohatě osolíme a opeříme. Podáváme s pečenými brambory Hasselback.
    steak s houbovou omáčkou

Video

Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová omáčka, hovězí steak, hřib smrkový, omáčka z hub, recept ze sušených hub, steak, sušené houby, sušené houby recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close