nejlepší houbová kuchařka

Houbová sekaná s holubinkami – Jednoduchý a velmi chutný recept

732

Sekaná je mé oblíbené jídlo, které ráda vařím i jím. Někdy ovšem klasický recept vylepším houbami. Houbová sekaná je zárukou úspěchu, zmizí lusknutím prstu! Naučím vás osvědčený recept, který zvládne každý!

Do houbové sekané lze použím jakékoliv houby. Já nejčastěji k mletému masu přidávám lišky,hřiby, křemenáče. Tentokrát jsem ovšem sáhla po houbách, které se hřibům lehce podobají, ale jsou výrazně chutnější. jsou to holubinky. Konkrétně jsem použila holubinku mandlovou, holubinku namodralou a holubinku kolčaví.

Tip! Chcete se naučit sbírat jedlé holubinky? Ve svém videu vás prozradím jednoduché triky pro začátečníky.

Houbová sekaná z holubinek

Osvědčený recept na sekanou z hub, kterou zvládne úplně každý!
Porce 4
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 50 minut

Ingredience

  • 2-3 hrsti holubinek
  • 500 g mletého hovězího masa (já použila hovězí zadní)
  • 1 ks cibule
  • 4 plátky slaniny
  • 200 ml smetany
  • 1 ks vejce
  • 1-2 lžíce strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, mletá paprika
  • dle potřeby máslo, slunečnicový olej, voda

Instrukce

  • Nejdříve si nakrájejte cibuli a slaninu na jemno.
  • Do rozpálený pánve dejte asi dvě lžíce oleje a na něm pozvolna orestujte slaninu a cibuli do lehce zlatava. Poté vyndejte z pánve do misky a dejte stranou.
  • Mezitím si očistěte holubinky nebo jiné houby a nakrájejte je na malé kousky.
  • Do velké misky si dejte maso, celé vejce, sůl, pepř a všechno ostatní koření. Také přidejte do jemna utřený česnek.
  • Nakrájené houby dejte podusit na lžíci másla. Po vyvaření tekutiny je nechte opéct do lehce zlatava. Poté je přidejte do mísy k masu.
  • Do misky přilijte smetanu, strouhanku. Promíchejte a nechte pár minut odpočinout.
  • Do zapékací mísy nalijte trochu oleje a přidejte pár plátků másla.
  • Maso rozdělte na dvě poloviny a vytvarutje dvě šišky sekané. Ty vložte do zapékaí mísy. Můžete ještě pomazlit olejem. Přilijte asi 150 ml vody a dejte péct.
  • Pečte na 180 stupňů Celsia asi hodinu a půl. Během pečení, můžete dle potřeby přidat vodu.
  • Podávejte s vařeným bramborem s bylinkami a okurkovým salátem. Nebo můžete vyzkoušet mojí večerní kombinaci s chlebam, kyselou okurkou, chilli papričkou, křenem a horčicí.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: holubinky recept, houbová sekaná, houbový recept, recept z hub, sekaná z hub

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close