nejlepší houbová kuchařka

Čirůvka májovka polévka recept – Dršťková polévka z Májovek

4.6K
SPECIALITA

Voňavá Čirůvka májovka v syté polévce.

Máte rádi husté polévky, které mají v základu silné duo slanina a cibule? Pak budete z polévky z Májovek funět blahem. Jde o jednoduché vaření, které nelze pokazit! Tak šup s Čirůvkou májovkou na sádlo, ať je polévka z Májovek brzo na stole!

Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) je oblíbená jarní houba, která je známá také pod anglickým názvem St. George mushroom. Jde o tržní houbu, a tak pokud se vám nepodaří najít ji v trávě na kopci za barákem, můžete zkusit sjet ke speciálnímu prodejci. Nejsnazší ale je vyrazit někam na louku, do parku, projít se podél cest lužních lesů a najít si Čirůvku májovku sám, stejně tak jako já, v tomto houbařském videu.

Čirůvka májovka polévka recept – Polévka z Májovek

Hustá, sytá polévka, která je plná chuti i vůně Čirůvky májovky.
Porce 3
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Ingredience

  • 4-5 ks Čirůvky májovky
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1/2 ks červené cibule
  • 2-3 plátky slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • dle chuti sůl, pepř, kmín, majoránka
  • další koření Bobkový list, Nové koření
  • 2 lžíce hladká mouka

Instrukce

  • Nejdříve si očistíte Májovky od nečistot z lesa a pod tekoucí vodou omyjete. Poté nakrájíte na slabé plátky.
    čirůvka májovka polévka
  • Cibuli a slaninu rovněž nakrájíte nadrobno.
    čirůvka májovka polévka
  • V hrnci si rozpálíte sádlo a na něm asi dvě minutky osmahnete cibuli a slaninu.
    čirůvka májovka polévka
  • Přidáte houby a necháte chvilku osmahnout a lehce vypařit tekutinu z hub.
    čirůvka májovka polévka
  • Pak přidáte červenou papriku a kmín. Půl minutky necháte osmažit a přisypete hladkou mouku. V případě potřeby přidáte další kousek sádla.
    čirůvka májovka polévka
  • Vytvořenou jíšku necháte lehce osmahnout a po částech zalijete vývarem. Jíšku je třeba dobře rozmíchat, aby nebyly v polévce hrudky.
    čirůvka májovka polévka
  • Přidáte všechno koření a vaříte asi 20 minut.
  • Podávejte s oblíbeným pečivem, posypané petrželí nebo natí jarní cibulky.
    čirůvka májovka polévka

Video

Poznámka:

Čirůvka májovka je chutná jarní houba s výjimečnou chutí a především vůní, přirovnávanou k čerstvě namleté mouce. Vyzkoušejte tuto houbu v dalším z receptů – Lahodná omáčka z Májovek
Chod: hlavní chod, oběd, polévka, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: čirůvka májovka, čirůvka májovka polévka, houbová polévka, polévka z hub, polévka z májovek
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close