Houbové směsi jsou často doporučovaný recepty z hub. Jenže! Jak takovou houbovou směs uvařit? Mám pro vás super jednoduchý recept na houbovou směs, který můžete používat jak s aktuálně rostoucími smrži (Morchella), tak i s jinými houbami, které si z lesa přinesete. Zkrátka tento recept na směs z hub je univerzální a funguje s každou čerstvou houbou.
Smrži jsou velmi chutné houby a rozumí si dle mého se zeleninou stejně tak dobře jako s masem. Proto jsem tentokrát nechala maso v řeznictví a vykouzlila vegetariánskou verzi bez masa, ale věřte, že si pochutnají i masožrouti.
Uvařte si také! Smrž recept polévka – Bramborový krém se smrži!
Smrž je jarní houba, která roste od dubna do začátku června. Roste u cest, okrajů listnatých lesů, ale najdete jej i na odkladištích dřeva v lesích smrkových. Daří se mu také na zahradách a parcích, kde vyrůstá z mulčovací kůry.
VIDEO! Najít smrže pro mě znamenalo splněný houbařský sen, užijte si se mnou tu radost, z prvonálezu smržů.
Houbová směs se smrži a rýží
Ingredience
- alespoň 2 ks smržů
- 120 g jasmínové rýže
- 1 1/4 červené papriky
- 1 hrst růžiček brokolice
- 1 ks mrkve
- 1 ks jarní cibulky
- 100 ml vlažné vody
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička rýžového octu
- 3 špetky sezamové semínka
- na smažení slunečnicový olej
Instrukce
- Připravte si všechny ingredience.
- Nejdříve si smíchejte vodu s kukuřičným škrobem, octem a všemi omáčkami.
- Poté si nakrájejte zeleninu. mrkev na jemné proužky, stejně tak papriku. Brokolici rozdělte na co nejmenší růžičky. Jarní cibulku nakrájejte na šikmo. Smrže na silnější kroužky.
- Rozpalte si pánev a začněte postupně metodou stir-fry vše opékat, vždy na troše oleje.
- Po opečení veškeré zeleniny, přijdou na řadu smrže, těm dejte alespoň 5 minut.
- Poté vraťte zeleninu k houbám a do rozpálené pánve přilijte připravenou omáčku. Za stálého míchání zhoustne. Poté odstavte z plotny a podávejte s vařenou jasmínovou rýží.
- Posypte pokrájenou natí jarní cibulky a sezamovými semínky.