Začal podzim a začaly růst čirůvky. Houby, které velká většina houbařů nechává v lese bez povšimnutí, a to je velká škoda. Výborné a velmi hojné houby se dají doma jednoduše přeměnit ve vynikající jídlo z hub. Dnes vám ukážu recept spojující chutě strmělky mlženky (zvané také čirůvky mlženky) a čirůvky fialové.
Strmělka mlženka je dobře rozpoznatelná houba nejen po vzhledu, ale především po vůni. Šedý klobouk je nejdříve vyklenutý s podvinutým okrajem a poté se narovná a okraje se lehce zvlní. Lupeny má strmělka mlženka lehce sbíhavé na nohu, v mládí houby jsou bílé a poté získávají lehce žlutý krémový odstín.
Vůně strmělky mlženky rozděluje houbaře na dva tábory. jedni mlženku milují, druzí ji nemohou ani cítit. Pokud vám houba nevoní, pak ji nekonzumujte, nemusela by vám udělat dobře. Citlivějším jedincům může způsobit trávicí obtíže. Obecně se doporučuje tepelně upravit alespoň 15 minut. Strmělka voní výrazně nasládle a chuť je lehce nakyslá.
Čirůvka fialová je velmi chutná houba, ale stejně jako u mlženky platí, že je potřeba 15-20 minut tepelně upravit. Nedostatečná tepelná úprava způsobí rozklad červených krvinek v těle.
Tip! Zamilujte si jednoduchý recept – čirůvku fialovou na toustu!
Čirůvka fialová a strmělka mlženka s bylinkami a Lučinou
Ingredience
- 7 ks čirůvek (strmělka mlženka a čirůvka fialová)
- 1 ks vejce
- 50 g strouhanky
- 1 krajíc chleba
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce Lučiny
- dle chuti sůl, pepř, červená mletá paprika, olivový olej
- oblíbené čerstvé bylinky (bazalka, tymián, šalvěj, pažitka, petržel)
- na posypání dýňová semínka
Instrukce
- Čirůvky očistěte a překrojte na půl. Větší kousky na čtvrtky.
- Připravte si strouhanku do misky a do druhé vyklepněte vajíčko, okořeňte paprikou, solí a pepřem a vidličkou ho rozšlehejte.
- Houby obalte ledabyle ve vajíčku a poté ve strouhance. Houby nemusí být celé obalené, stačí sem tam.
- Na pánvi rozehřejte olej a poté dejte houby opékat. Velmi pomalu, abyste dosáhli tepelné úpravy 15 minut. Houby průběžně otáčejte.
- Mezitím si opečte na pánvi nebo v toustovači krajíc chleba. Potřete jej česnekem a namažte Lučinou.
- Na chleba dejte opečené houby a posypte nasekanými bylinkami. dýňovými semínky. Můžete zakápnout olivovým olejem.