nejlepší houbová kuchařka

Strmělka mlženka recept – Dokonalé jídlo se strmělkou a čirůvkou fialovou

1.1K

Začal podzim a začaly růst čirůvky. Houby, které velká většina houbařů nechává v lese bez povšimnutí, a to je velká škoda. Výborné a velmi hojné houby se dají doma jednoduše přeměnit ve vynikající jídlo z hub. Dnes vám ukážu recept spojující chutě strmělky mlženky (zvané také čirůvky mlženky) a čirůvky fialové.

Strmělka mlženka je dobře rozpoznatelná houba nejen po vzhledu, ale především po vůni. Šedý klobouk je nejdříve vyklenutý s podvinutým okrajem a poté se narovná a okraje se lehce zvlní. Lupeny má strmělka mlženka lehce sbíhavé na nohu, v mládí houby jsou bílé a poté získávají lehce žlutý krémový odstín.

Vůně strmělky mlženky rozděluje houbaře na dva tábory. jedni mlženku milují, druzí ji nemohou ani cítit. Pokud vám houba nevoní, pak ji nekonzumujte, nemusela by vám udělat dobře. Citlivějším jedincům může způsobit trávicí obtíže. Obecně se doporučuje tepelně upravit alespoň 15 minut. Strmělka voní výrazně nasládle a chuť je lehce nakyslá.

Čirůvka fialová je velmi chutná houba, ale stejně jako u mlženky platí, že je potřeba 15-20 minut tepelně upravit. Nedostatečná tepelná úprava způsobí rozklad červených krvinek v těle.

Tip! Zamilujte si jednoduchý recept – čirůvku fialovou na toustu!

Čirůvka fialová a strmělka mlženka s bylinkami a Lučinou

Vynikající čirůvky na křupavém chlebu.
Porce 1
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 7 ks čirůvek (strmělka mlženka a čirůvka fialová)
  • 1 ks vejce
  • 50 g strouhanky
  • 1 krajíc chleba
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce Lučiny
  • dle chuti sůl, pepř, červená mletá paprika, olivový olej
  • oblíbené čerstvé bylinky (bazalka, tymián, šalvěj, pažitka, petržel)
  • na posypání dýňová semínka

Instrukce

  • Čirůvky očistěte a překrojte na půl. Větší kousky na čtvrtky.
  • Připravte si strouhanku do misky a do druhé vyklepněte vajíčko, okořeňte paprikou, solí a pepřem a vidličkou ho rozšlehejte.
  • Houby obalte ledabyle ve vajíčku a poté ve strouhance. Houby nemusí být celé obalené, stačí sem tam.
  • Na pánvi rozehřejte olej a poté dejte houby opékat. Velmi pomalu, abyste dosáhli tepelné úpravy 15 minut. Houby průběžně otáčejte.
  • Mezitím si opečte na pánvi nebo v toustovači krajíc chleba. Potřete jej česnekem a namažte Lučinou.
  • Na chleba dejte opečené houby a posypte nasekanými bylinkami. dýňovými semínky. Můžete zakápnout olivovým olejem.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: čirůvka fialová, čirůvka fialová recept, čirůvka recept, strmělka mlženka recept, strmělka recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close