nejlepší houbová kuchařka

Gulášová polévka s houbami a mletým masem – Čirůvka dvoubarvá recept

468

Gulášovou polévku s mletým masem zbožňuji. Dávám si jí, když potřebuji zahřát, zasytit a pochutnat si na jídle, které je rychle hotové. Tentokrát jsem do gulášové polévky s mletým masem přidala i čirůvku dvoubarvou a musím se přiznat, že v bříšku jsem měla jako v pokojíčku! Skvělý recept z hub, který prostě musíte zařadit mezi své houbové oblíbené!

Čirůvka dvoubarvá je oblíbená podzimní houba, která vyrůstá velmi hojně na loukách a zahradách. Dobře rozpoznatelná čirůvka má fialovou nohu a krémově hnědý klobouk. Dobře snáší i lehké podzimní mrazíky. Pokud se rozhodnete houbu sbírat, určitě se zaměřte na čerstvě vyrostlé kousky, Chuťový zážitek pak bude nejlepší.

Čirůvku dvoubarvou vařte alespoň 15 minut. Tato aromatická houba se hodí do polévek, omáček, směsí i na houbové topinky. Já dnes nabízím recept na houbovou gulášovou polévku s mletým masem.

Gulášová polévka s mletým masem a houbami

Spojení čirůvky dvoubarvé a mletého masa vás učaruje!
Porce 2
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut

Ingredience

  • 6 ks čirůvky dvoubarvé
  • 100 g mletého masa (já použila kombinaci hovězího předního a vepřového masa)
  • 2 lžíce másla
  • 2 plátky slaniny
  • 1/2 červené cibule
  • 1 větší brambor
  • 600 ml vývaru
  • 1/2 stroužky česneku
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíci hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, sladká mletá paprika, majoránka, petržel

Instrukce

  • Čirůvky mlženky/ strmělky mlženky očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Cibuli a slaninu nakrájejte na jemno. Brambor oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky.
  • V hrnci rozehřejte lžíci másla a lžíci oleje. přidejte cibuli a slaninu a nechte lehce zarestovat.
  • Přidejte maso a po chvilce také nakrájené strmělky mlženky.
  • Po chvíli přidejte sůl, pepř, kmín, sladkou mletou papriku, na jemno utřený česnek a nechte opět minutu restovat.
  • Přidejte ještě lžíci másla a poté co se rozehřeje přisypte mouku. Pečlivě promíchejte.
  • Po další minutě postupně a za stálého míchání přilévejte vývar.
  • Přidejte brambory, nové koření, bobkový list a majoránku, kterou promněte mezi dlaněmi, aby se rozvoněla.
  • Vařte do změknutí brambor. Poté vyndejte bobkový list a kuličky nového koření.
  • Podávejte s čerstvým pečivem posypané čerstvou petrželkou.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: čirůvka dvoubarvá, čirůvka dvoubarvá recepty, čirůvka recept, čirůvka recepty, houbová polévka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close