Nastává podzim a čas mých oblíbených čirůvek! Houby které vyrůstají na loukách i v lesích, nádherně voní a najít je dokáže úplně každý! Dnes vám ukážu, jak fialovou houbu použít v houbové smaženici! Výsledek je tak moc dobrý!
Čirůvka dvoubarvá je výborná podzimní houba, kterou najdete na každé druhé louce. Má ráda čisté prostředí a je na první pohled velmi dobře rozpoznatelná. Pokud jste tedy houbař začátečník, tuto houbu poznáte velmi dobře.
Čirůvka dvoubarvá má fialovou nohu, šedobéžový klobouk a středně husté krémové lupeny. Vyrůstá hojně, často v tzv. čarodějných kruzích v trávě na loukách, v parcích i zahradách. Čirůvka dvoubarvá má výraznou vůni i chuť a hodí do všech houbových receptů. Já ji používám do polévek, omáček i směsí.
TIP! Jak najít čirůvku dvoubarvou? Tato houba podporuje růst trávy na loukách a zahradách. Často se tak schovává v tmavých pruzích vyšší trávy, které jsou na první pohled vidět.
Houbová smaženice s čirůvkou dvoubarvou
Ingredience
- 5 ks čirůvky dvoubarvé
- 2 lžíce slunečnicového oleje nebo másla
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 celá vejce
- 1 hrst nastrouhaného sýru (Ementál, Gouda, Parmazán apod.)
- 1 krajíc chleba
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- na posypání pažitka
Instrukce
- Čirůvky očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte najemno. Česnek na plátky.
- Do pánve nalijte olej a přidejte cibuli a čirůvky dvoubarvé.
- Po asi 3 minutách restování okořeňte solí, pepřem, kmínem. Přiklopte pokličkou a pomalu duste 12 minut.
- Mezitím si rozšlehejte v misce vajíčka se strouhaným sýrem. Dle chuti ještě okořeňte.
- K houbám přidejte na závěr česnek. Po minutě přilijte vajíčka a snižte plamen na minimum. Za stálého míchání nechte ztuhnout do požadované konzistence.
- Podávejte s opečeným chlebem, posypané pažitkou. Lze přidat oblíbenou zeleninu.