nejlepší houbová kuchařka

Smrže s medvědím česnekem – Smržová omáčka recept

173

Smrže jsou gurmánské houby, které se na jaře dodávají do nejluxusnějších restaurací. Smržová omáčka je nejchutnější recept z těchto jarních hub. Zkuste si ji uvařit dle mých jednoduchý pokynů. Omáčku ze smržů zvládnete rychle a výsledek vás ohromí!

Smrže jsou velice chutné houby, které se draze vykupují do těch nejlepších restaurací. Ale nemusíte platit tisíce za to, abyste tuto houbovou delikatesu ochutnali. V listnatých hájích, v místech dřevních skládek i na svých mulčovacích záhonech můžete smrže objevit.

Receptů, kde můžete čerstvé i sušené smrže upotřebit je celá řada. Já nejvíce preferuji jednoduché rcepty, kde spojuji smrže a čerstvé bylinky. Smrže si nejvíce rozumí s medvědím česnekem, tymiánem, rozmarýnem nebo lesní pažitkou. Smržovou omáčku se smetanou pak můžete servírovat k opečeným bramborám nebo třeba hovězímu steaku.

Smržová omáčka s medvědím česnekem recept

Jednoduchý recept na smržovou omáčku doplněnou o medvědí česnek a opečené brambory.
Porce 1
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 13 minut
Celkový čas 18 minut

Ingredience

  • 7 ks smržů
  • 5 ks vařených brambor ve slupce (já použila červené)
  • 50 ml bílého vína
  • 100 ml 33% smetany
  • 3 listy medvědího česneku
  • 2 lžíce másla
  • dle chuti sůl, pepř

Instrukce

  • Smrže očistěte a podélně překrojte. Česnek nakrájejte na silnější proužky. Brambory překrájte na poloviny.
  • Do pánve dejte rozehřát máslo a na něm nechte smrže asi 4 minuty restovat. V průběhu je jednou otočte.
  • Ke smržům přilijte víno a nechte ho vyvařit.
  • Smrže osolte a opepřete. Přilijte smetanu a přidejte česnek. Smetanu nechte zredukovat do požadované konzistence.
  • Mezitím si na druhé pánvi opečte na lžíci máslo půlky vařených bormbor, aby chytli zlatavou ,,kůrku''.
  • Smetanovou omáčku servírujte s opečenými brambory, které na talíři ještě osolte.

Video

Poznámka:

Vynikající houbové recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha obsahuje také praktické návody, jak celoročně houbařit. 
V kuchařce najdete 107 houbových receptů z 36 druhů hub
Knížku si zakoupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: polévka se smrži, recept na smrže, smrž, smrže, smrže recept, smrži recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2021.
Close