nejlepší houbová kuchařka

Recept Penízovka sametonohá – Nejlepší houbová nádivka

1.9K
SPECIALITA

Ke kuřeti i jen tak, nejlepší houbovou nádivkou posunete nedělní oběd o level výš.

Neznám nikoho, kdo by nemiloval nádivku. Je to základ české kuchyně, který milují děti, masožravci i vegetariáni. Její chuť můžete pozměnit výběrem bylinek, ale i hub. Já sáhla po Penízovce sametonohé, která se jen přidá do základního receptu, výsledek baví a výborně chutná.

Penízovce se jako chutné zimní houbičce věnuji v posledních dnech dost často. Je mi sympatická svou jemnou, přesto velmi příjemnou houbovou chutí, snadným využitím v rychlých i složitějších receptech. Navíc, najít Penízovku není tak těžké, o čemž se můžete přesvědčit v mých houbařských videích tady.

Uvařte si také: Delikátní houbové topinky s Penízovkou sametonohou

Recept Penízovka sametonohá – Nejlepší houbová nádivka

Nejlepší houbová nádivka se hodí do pečeného kuřete, ale pochutnáte si na ní rovněž i jen tak, s chlebem a kyselou okurkou.
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Ingredience

  • 2 hrsti Penízovky sametonohé pouze očištěné kloboučky
  • 4 ks rohlík staré den nebo dva
  • 3 ks vejce
  • 150 ml mléko (můžete použít i vývar)
  • 8 plátky slaniny
  • 1 ks červená cibule
  • dle chuti petržel hladkolistá
  • koření sůl, pepř, volitelně muškátový oříšek

Instrukce

  • Připravíme si ingredience. Houby si očistíme, odkrájíme nožičky, které jsou tuhé. Ty můžete dál usušit a pomlít na houbové koření.
    nejlepší houbová nádivka
  • Polovinu množství slaniny a celou cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme na troše sádla, másla či slunečnicového oleje.
    nejlepší houbová nádivka
  • Rohlíky nakrájíme na kostičky. Zalijeme mlékem.
    nejlepší houbová nádivka
  • Přidáme žloutky, osmaženou cibuli a slaninu.
    nádivka z hub
  • Houby překrájíme na menší kousky a přidáme do nádivkové směsi.
    nádivka z hub
  • Mixérem si vyšleháme z bílků tuhý sníh.
    nádivka z hub
  • Ten přidáme do mísy.
    Ten přidáme do mísy.
  • Okořeníme solí, pepřem, můžeme dát špetku muškátového oříšku. Nezapomeňte přidat také nasekanou petrželku, či jinou oblíbenou bylinku. Jemně, ale pečlivě promícháme.
    nádivka z hub
  • Na pečící papír uděláme nádivkové bochánky. Na ně poklademe zbytky Penízovky a houby přikryjeme plátky slaniny.
    nádivka houby
  • Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 25 minut.
    nádivka houby

Video

Poznámka:

Tento recept na houbovou nádivku je velmi jednoduchý a řekla bych do jisté míry základní. Nádivka ovšem snese mnoho úprav, a tak se nebojte dát svým chutím prostor. Samozřejmě, že můžete dle ročního období použít i jiné houby. V případě hřibů, křemenáčů, lišek bych nejdříve upravila na pánvi a teprve poté přidala do nádivky. 
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: penízovka sametonohá, recepty z hub
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close