Neznám nikoho, kdo by nemiloval nádivku. Je to základ české kuchyně, který milují děti, masožravci i vegetariáni. Její chuť můžete pozměnit výběrem bylinek, ale i hub. Já sáhla po Penízovce sametonohé, která se jen přidá do základního receptu, výsledek baví a výborně chutná.
Penízovce se jako chutné zimní houbičce věnuji v posledních dnech dost často. Je mi sympatická svou jemnou, přesto velmi příjemnou houbovou chutí, snadným využitím v rychlých i složitějších receptech. Navíc, najít Penízovku není tak těžké, o čemž se můžete přesvědčit v mých houbařských videích tady.
Uvařte si také: Delikátní houbové topinky s Penízovkou sametonohou

Recept Penízovka sametonohá – Nejlepší houbová nádivka
Ingredience
- 2 hrsti Penízovky sametonohé pouze očištěné kloboučky
- 4 ks rohlík staré den nebo dva
- 3 ks vejce
- 150 ml mléko (můžete použít i vývar)
- 8 plátky slaniny
- 1 ks červená cibule
- dle chuti petržel hladkolistá
- koření sůl, pepř, volitelně muškátový oříšek
Instrukce
- Připravíme si ingredience. Houby si očistíme, odkrájíme nožičky, které jsou tuhé. Ty můžete dál usušit a pomlít na houbové koření.
- Polovinu množství slaniny a celou cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme na troše sádla, másla či slunečnicového oleje.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky. Zalijeme mlékem.
- Přidáme žloutky, osmaženou cibuli a slaninu.
- Houby překrájíme na menší kousky a přidáme do nádivkové směsi.
- Mixérem si vyšleháme z bílků tuhý sníh.
- Ten přidáme do mísy.
- Okořeníme solí, pepřem, můžeme dát špetku muškátového oříšku. Nezapomeňte přidat také nasekanou petrželku, či jinou oblíbenou bylinku. Jemně, ale pečlivě promícháme.
- Na pečící papír uděláme nádivkové bochánky. Na ně poklademe zbytky Penízovky a houby přikryjeme plátky slaniny.
- Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 25 minut.