Jak už jste jistě z mých receptů poznali, miluji rychlé vaření, které mi neušpiní moc nádobí, nezabere moc času a výsledek zaujme oko a oslní jazyk. A právě všechny tyto vlastnosti má i tento recept s Liškou nálevkovitou.
Liška nálevkovitá není zas až tolik známá houba, ale na podzim, přesněji od srpna až po první prosincové mrazíky, je jí v lese plno a byla by tak škoda tato nadílku nesbírat. Najdete ji ve smrkových a borových lesích – v mechu a starších pařezů.
Úprava stir-fry:
Jde o čínskou techniku smažení, kdy ve velmi rozpáleném woku (hluboké pánvi) restujete maso, zeleninu na malém množství oleje. Takto připravené suroviny jsou opečené, ale křupavé na skus. Rychlost je při této technice zásadní, a tak je třeba mít všechnu zeleninu, maso pečlivě předem nakrájené na velmi tenké plátky, kousky a pak už jen podle tvrdosti přidávat do woku. Rozumějte brokolice vyžaduje delší čas smažení než kupříkladu pórek.

Liška nálevkovitá recept – Houbové stir-fry s liškou nálevkovitou
Ingredience
- 2 hrsti Liška nálevkovitá
- 0.5 ks červené papriky
- 1 hrst pórku
- 1 hrst brokolice
- 1 ks mrkev
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění
- slunečnicový olej podle potřeby
Instrukce
- Připravte si směs omáček, budete potřebovat: 100 -150 ml vody, 1 lžíci kvalitní sojové omáčky, 1 lžící rybí omáčky, 1 lžíci rýžového octa, 2 lžičky sladké chilli omáčky, 2 lžičky kukuřičného škrobu na zahuštění. (Vše seženete v každém supermarketu nebo v čínském obchůdku s potravinami.)
- Zeleninu si očistěte a nakrájejte na co nejmenší a nejtenčí plátky.
- Připravte si 2 hrsti Lišek nálevkovitých. Stačí důkladně omýt.
- Wok si rozpalte a začněte postupně od nejtvrdší zeleniny smažit. V tomto receptu začínám s brokolicí, která je nejtvrdší. Pak paprika, pórek a mrkev, která je nakrájená na velmi tenké proužky. Přidávám cca po minutě a půl smažení. Slunečnicový olej přilévat dle potřeby, nesmí v něm zelenina plavat, ale nesmí se připalovat.
- Zeleninu odhrňte stranou a nakonec přidáte lišky nálevkovité, a nechte asi 2 minuty smažit. (Nejste-li si jistí zda už smažení stačí, houbu ochutnejte.)
- Houby se zeleninou promíchejte a přilijte směs omáček. Nechte slabou minutku provařit a zredukovat.
- Houbovou směs servírujte ihned s vařenou rýží (ideálně jasmínovou). Posypte chilli vločkami, tmavým a světlým sezamem.
Video
Poznámka:
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni