nejlepší houbová kuchařka

Lišková omáčka se steakem – Krémová smetanová omáčka s liškami

360

Dnes vám přináším lahodný recept na houbovou omáčku z lišky obecné (Cantharellus cibarius) podávanou s šťavnatým hovězím steakem. Tato kombinace zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Liška obecná, známá svou jemnou a houbovou chutí, je dokonalým doplňkem k hovězímu steaku, přičemž společně tvoří neodolatelný pokrm, který je ideální pro zvláštní příležitosti nebo gurmánskou večeři doma.

Pokud si nejste jistí, kde a kdy lišku obecnou hledat, nebo jak ji správně poznat, neváhejte navštívit můj YouTube kanál Šumavská houbička. Zde najdete podrobné návody a rady, které vám pomohou stát se zkušenými houbaři. Ukážu vám své oblíbené lesy a podělím se o tipy, které jsem nasbírala během let strávených v lesích.

Navíc, pokud vás houbové recepty zaujaly, nezapomeňte se podívat na mou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která je nyní dostupná na www.sumavskahoubicka.cz. Tato kuchařka je plná osvědčených receptů a inspirací, které vám pomohou přinést kouzlo šumavských lesů přímo do vaší kuchyně.

Pojďte se pustit do přípravy této vynikající liškové omáčky a užít si lahodné spojení přírody a kulinářského umění!

Lišková omáčka se steakem

Krémová omáčka s liškami a šťavnatým steakem.
Porce 1
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 13 minut
Celkový čas 18 minut

Ingredience

  • 1 plátek steaku
  • 2 hrsti lišky obecné
  • 50 ml vody
  • 120 ml 33% smetany
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
  • bylinky rozmarýn (lze použít i tymián nebo šalvěj)

Instrukce

  • Lišky si očistěte a větší překrojte napůl. Maso pomazlete v olivovém oleji.
  • Steak zprudka opečte na pánvi ze všech stran. Každá stran cca 1,5 – 2 minuty,
  • K masu přihoďte lžíci másl a rozmarýn. Máslo několikrát přelijte přes maso. Poté přiklopte pokličkou a nechte stranou odpočívat.
  • Do druhé pánve si dejte lžičku másla a lžičku slunečnicového oleje. Přidejte lišky a minutu je opékejte.
  • Okořeňte lišky solí, pepřem a drceným kmínem. Podlijte je vodou a pod pokličkou asi 8 minut duste, dokud se tekutina nevyvaří.
  • Přidejte smetanu a šťávu z steaku a nechte zredukovat do požadované konzistence.
  • Liškovou omáčku nalijte do talíře a na ní posaďte překrájený steak. Okořeňte ho pepřem a solí. Podávejte třeba s opečeným bramborem.

Video

Poznámka:

Jednoduché a velmi chutné recepty z hub najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. V knize najdete 107 receptů z 36 druhů hub a cenné rady, jaké houby hledat a sbírat po celý rok. 
Kuchařku zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová omáčka, liška obecná, liška obecná recept, liška recept, lišková omáčka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close